Het Spaanse startup-bedrijf VortexBladeless heeft een windturbine ontworpen die minder lawaai maakt, veiliger is voor vogels en vleermuizen en het landschap minder ontsiert dan de huidige windturbines. Deze nieuwe turbine heeft namelijk geen wieken…

De Vortex bladeless turbine wordt in trilling gebracht door de wind en zet deze trillingen vervolgens om in elektrische energie. De turbine bevat minder bewegende delen en is zo’n 40% goedkoper dan de gebruikelijke windturbines. De ‘omgekeerde slinger’ heeft een natuurlijke resonantiefrequentie en wordt door wervelingen van de wind op deze frequentie in trilling gebracht. Via een buigzame verbinding worden de trillingen overgebracht naar een lineaire generator die deze converteert naar elektrische energie. Het prototype heeft een lengte van 12,5 m en werkt het meest efficiënt bij windsnelheden tussen 1,5 en 7 m/s. Er wordt op dit moment gewerkt aan een uitvoering die geschikt is voor windsnelheden tussen 3 en 15 m/s en die een uitgangsvermogen van 4 kW levert.



Hoewel het rendement van de nieuwe turbine maar 30% bedraagt van dat van een conventionele turbine, wordt dit gecompenseerd door het feit dat de ‘wiekloze’ exemplaren veel dichter bij elkaar kunnen worden geplaatst.