In het begin van de twintigste eeuw hield de wereld zijn adem in toen the War of the Currents woedde in de Verenigde Staten. Thomas Edison verdedigde er een electriciteitsnet gebaseerd op gelijkspanning terwijl Nikola Tesla vocht voor een wisselspanningsnet. Uiteindelijk wonnen de wisselspanningsliefhebbers, wat op dat moment waarschijnlijk de juiste uitkomst was. Ruim een eeuw later echter lopen onze huizen over van de electronische apparatuur waarvan het leeuwendeel een inefficiente AC/DC omzetter nodig heeft om te werken. Misschien is de tijd gekomen om over te stappen naar een gelijkspanningsnet?

Gelijkspanning lijkt in elk geval een betere keus te zijn voor verlichtingssystemen. Niet alleen is gelijkspanning in dit geval efficienter, er is ook minder bekabeling nodig en de armaturen kunnen kleiner zijn waardoor het hele systeem goedkoper wordt. Een ander voordeel van een modern gelijkspanningsverlichtingssysteem t.o.v. een traditioneel wisselspanningssysteem is dat de verlichting per bed geregeld kan worden wat nog wat extra bezuinigingen oplevert.

Gebaseerd op het succesvolle pilot project DC=DeCent waarin de groeilampen van een testtuin gevoed werden uit een 350V DC net, is nu een opgeschaald systeem geïnstalleerd in een 2,2 ha grote broeikas van Bouvardia kwekerij Vreeken. De eerste bloeiende gelijkspanningsgevoede planten worden verwacht in maart 2016.