Het Italiaanse bedrijf Lumi Industries is bezig met een Kickstarter-campagne voor de productie van de LumiPocket LT. Dit apparaat verenigt een 3D-printer, een laser-etser en een laser-graveermachine in één apparaat. De fabrikant noemt het dan ook een "personal fabricator". Inmiddels is het streefbedrag van $39.000 al overschreden.

De LumiPocket LT - op het oog net een koffiezetapparaat - is een zogenaamde resin-printer die gebruik maakt van vloeibare hars die onder invloed van een laserstraal wordt uitgehard. De in het apparaat aanwezige laserstraal kan echter ook worden gebruikt voor het etsen van printsporen in een coating op de koperlaag van een print of voor het graveren van patronen op bijvoorbeeld hout.



De LumiPocket LT is bijzonder compact met afmetingen van 200 x 110 x 350 mm en weegt slechts 1,8 kg. Dat is onder andere te danken aan een speciale constructie van de arm waarop de laser is gemonteerd. Dit systeem wordt aangeduid met “Selective Compliance Articulated Robot Arm”, afgekort SCARA. De LumiPocket LT kan worden voorbesteld voor € 500, de uiteindelijke verkoopprijs zal ongeveer € 750 bedragen.