Bij de meeste Arduino-toepassingen is een shield nodig als interface naar de ‘echte wereld’. Doug Gilliland uit Pennsylvania noemt zijn kickstarterproject de ‘Screwduino’. Het is een Arduino-compatibel board met ‘echte-wereld-aansluitingen’ (kroonsteenstrips).

De meeste hobbyisten zijn veel tijd kwijt aan het solderen van aansluitdraden op prototype-shields, waarbij soms connectors worden gemonteerd die niet meer zijn dan een kopie van de oorspronkelijke Arduino-connector. Sensor-shields zijn handig omdat deze vrijwel iedere Arduino-pen dupliceren inclusief voeding en massa. Ze zijn echter vaak duur en nemen vrij veel ruimte in boven de Arduino. Er zijn ook shields met kroonsteenstrips, maar die nemen net zo veel ruimte in. Het board van Doug Gilliland maakt geen gebruik van een shield maar integreert de kroonsteenstrips direct op een Arduino-compatibel board. De Screwduino wordt compleet gemonteerd of als onderdelenpakket geleverd.

Technische gegevens:
- Arduino UNO compatibel met Arduino UNO bootloader;
- Selecteer UNO in de Arduino IDE om het board te downloaden;
- Het board heeft geen USB-connector/chip, dus FTDI downloadkabel of FTDI-naar-USB-interface nodig;
- Code-download ook mogelijk met ArduinoISP via de ICSP-header;
- 4-pens I2C-connector met 10 k pull-up-weerstanden van SDA/SCL naar +5 V;
- Pull-up-weerstanden eenvoudig te verwijderen;
- Bedrade onderdelen voor eenvoudige montage (behalve de spanningsregelaar, deze is SMD voor een goede warmte-overdracht);
- Printkroonsteenstrips (steek 5 mm);
- Resetschakelaar;
- Voeding: 7-12 VDC via standaard 2,1 mm connector;
- Voedingskeuze-jumper (FTDI, regelaar, kroonsteen);
- Vier bevestigingsgaten M4.