Robotonderzoekers van de Universiteit Twente hebben met hulp van ruimtevaartorganisatie ESA een essentiële stap gezet naar een volledig autonome vlucht van de Robird. Deze levensechte, robotische slechtvalk van spin-off bedrijf Clear Flight Solutions wordt gebruikt om vogels te verjagen bij vliegvelden en afvalverwerkers.

Het vlieggedrag van de ‘Robird’ is zo realistisch dat vogels geloven dat hun natuurlijke vijand in het gebied aanwezig is. De Robird wordt nu nog met de hand bestuurd, maar moet uiteindelijk autonoom kunnen vliegen en vogels verjagen. De onderzoekers slaagden erin de complete dynamica en mechanica van een flapperende vleugel in een computermodel te stoppen, om zo met behulp van de elektronica de Robird effectiever en nauwkeuriger aan te sturen. In de overgang van handbesturing op volledige autonomie was het tot nu toe alleen gelukt om subsystemen van de Robird te vatten in computermodellen en niet een complete bewegende vleugel. De combinatie van het gebruikte model, met metingen in een windtunnel en een vacuümkamer, is uniek in de wetenschap.



De beweging van de vleugel werd gemeten in de windtunnel van de groep Technische Stromingsleer op de Universiteit Twente en in de vacuümkamer (ESTEC-faciliteit) van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk. Het ‘echte’ gedrag van de vleugel van de robotvogel werd gemeten in 3D met behulp van twee camera’s en een stroboscoop om de beweging te vertragen. Hierdoor kon veel sneller worden gefilmd met relatief goedkope camera’s.