Een paar weken geleden moedigde ik u op deze plaats aan om alle onderdelen die u heel lang heeft bewaard, zonder 100% zeker te weten of ze nog goed zijn eindelijk te Widlariseren. Ik heb het over  onderdelen die u automatisch uit de onderdelenla pakt om ze in een nieuwe schakeling in te bouwen. Misschien dat 6-volt lampje met een 10-cijferig typenummer en die vreemde fitting, waar u draden aan gesoldeerd hebt. Is dat wel echt bedoeld voor 6 Volt? Of zo’n trouwe 555 (“National Semiconductor, wat kan daar nou mee mis zijn?”). Wacht eens, staat er geen 7 voor die 5? Werd dat ding niet heet toen ik het de vorige keer gebruikte?

Als u goed bent in het maken van elektronische schakelingen in de praktijk, dan hebt u misschien nog een ander sluimerend talent. Als we het proces van het creëren van een schakeling uit het niets beschouwen als het oplossen van een reeks fouten en problemen totdat er een werkend resultaat uitkomt, dan is het repareren van defecte apparaten eigenlijk net zoiets. En dan bedoel ik niet het repareren van de elektrische waterkoker van de buurman, maar ik denk bijvoorbeeld aan het weer werkend maken van apparatuur die je altijd al gehad wilde hebben, maar je niet kon veroorloven. Net als voor het bedenken van de nieuwe Elektor Uno R4, zijn voor het repareren van een mooi, oud apparaat vindingrijkheid, geduld, sociale vaardigheden, handige zetten, risicoanalyse, behendigheid, investeringen en een klein beetje geluk nodig. Google is uw vriend. En EBay, Marktplaats, mensen op internetfora, Dave Jones…​

Je hoeft tegenwoordig niet meer in afvalbakken te duiken om de hand te kunnen leggen op apparatuur die een fortuin kostte toen het in was, een jaar of tien geleden, maar nu als defect en verouderd is afgeschreven door bedrijven. Zoals alle oscilloscopen, audioapparatuur, multimeters en voedingen waar nog “analoog” op staat. Hoe meer stof er op zit en hoe ingewikkelder afgeschreven apparatuur er uit ziet, hoe liever de CFO die aan jouw zal geven, schenken, doneren! En dat is gunstig voor alle partijen, niet in de laatste plaats voor het apparaat zelf. Neem mee, neem mee! Meestal stelt het “defect” aan de apparatuur niet veel voor, zeker in vergelijking met de schade die zou zijn aangericht door een harde landing in de afvalbak.

Elektor’s CFO en mijn collega’s van de verkoopafdeling zullen het me niet in dank afnemen, maar ik vind dat een met stijl gerepareerde schakeling veel bevredigender is dan één die vanaf de grond nieuw is opgebouwd. En het geeft 6 dB meer tevredenheid dan het kopen van een nieuw apparaat. Vertel ons welke apparatuur u onlangs hebt weten te repareren en een plekje op uw werkbank hebt gegeven en ook welke componenten u hebt geWidlariseerd.