Begin juni heeft de Duitse Bondsdag, vrijwel onopgemerkt door het publiek, met de „vierten Änderung des Telekommunikationsgesetzes“ besloten tot een heus verbod op het verkopen van „normale radio’s“, en dat hebben ze werkelijk “als een dief in de nacht” gedaan, namelijk om 2 uur ’s morgens...
Wat zit daar achter en moeten we dit verwelkomen als vooruitgang of afwijzen als betutteling?

Om te beginnen de feiten: bij de vierde wijziging van de Wet op de Telecommunicatie gaat het erom, dat de verbreiding van de digitale radio-omroep zoals bijvoorbeeld DAB , die al decennia lang wordt gepropageerd, bij de bevolking op weerstand stuit. Ongeveer 94 % van de Duitsers luistert ook in 2017 nog stijfkoppig naar de radio via de FM-band en vertikt het om radio’s met de nieuwste features aan te schaffen. Ze stemmen tegen met de portemonnee. Zelfs bij de aankoop van een nieuw apparaat kan de digitale radio de consument niet verleiden om iets meer uit te geven (intussen is het prijsverschil niet eens zo groot meer). Terwijl bij TV elk nieuw technisch snufje meteen wordt aangeschaft, ligt dat bij radio’s heel anders. Waarom de mensen juist in dit geval de techniek afwijzen, is moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk is FM-radio gewoon „goed genoeg“ en is de meerwaarde voor de luisteraar niet hoorbaar.

De Bondsdag heeft nu na jarenlange consultaties en onderhandelingen de weg vrijgemaakt voor een wettelijk verbod op de verkoop van radio’s die geen digitaal ontvangstsgedeelte hebben, dus geen DAB + of Internet-radio ondersteunen. Men vertrouwt er dus niet op dat de betere techniek vanzelf zal winnen. En men heeft zich ook niet afgevraagd, waarom digitale techniek bij radio’s gewoon niet gewild is. Deze werkwijze doet denken aan het motto: wie niet horen wil, moet maar voelen.

De gevolgen: radio’s worden volgend jaar duurder (op zijn minst iets duurder) en de definitieve overgang naar digitale techniek in de toekomst wordt denkbaar, want tot nu toe hebben pogingen om FM-zenders uit te schakelen tot veel protesten geleid, terwijl de wetgever al vaker met zulke plannen heeft gespeeld. Het blijft de vraag of de bevolking dit keer van gewoonte zal veranderen of dat iedereen gewoon FM-radio blijft luisteren. In de auto is de alles-of-niets-keuze bij DAB al als negatief ervaren. En dan? Wordt dan de FM-radio-omroep in opdracht van de moefti uitgeschakeld en veranderen alle oude radio’s in elektronica-afval?
We zullen zien...