Het Internet of Things maakt vaak gebruik van draadloze verbindingen zoals wifi. Voor veel (sensor)toepassingen is het handig als deze verbinding niet al te veel energie gebruikt. Daar speelt HitchHike op in.
 
Aan de Stanford University heeft een onderzoeksteam de HitchHike bedacht, een ultra-low-energy draadloze radiomodule die haast ideaal is voor low-energy IoT-toepassingen. HitchHike heeft aan een aantal microwatts genoeg om volledig autonoom draadloos gegeven over te kunnen sturen. Maar hij kan ook geïntegreerd worden in een bestaande wifi-omgeving met bijvoorbeeld een smartphone of een standaard wifi-router.
 
Het huidige prototype heeft de grootte van een postzegel en ‘surft’ als het ware mee op bestaande radiogolven. Een bestaand signaal wordt ontvangen, de data ervan wordt vergeleken met de te versturen data en vervolgens wordt het oorspronkelijke signaal weer uitgezonden, waarbij bij een verschil in data (een ‘1’ terwijl de te versturen data een ‘0’ had moeten zijn) een alternatieve code oplevert, die op een apart wifi-kanaal wordt verstuurd. De HitchHike gebruikt voor dat alles 10.000 maal minder energie dan huidige wifi-modules. Een kleine batterij zou volgens de onderzoekers goed zijn voor 10 jaar of meer.
 
Naar verwachting duurt het nog 3 tot 5 jaar eer de module commercieel in te zetten is.
 
Meer info:  http://news.stanford.edu/press-releases/2016/11/16/miniature-wifi-d-internet-things/.
 
 
Photo Credit: InternetOfBusiness.com