Er zijn allerlei kits voor het ontwikkelen van IoT- en connected toepassingen en die proberen allemaal het leven van de ontwikkelaar gemakkelijker te maken. Natuurlijk is het gemak van de ontwikkelaar belangrijk, maar het is niet de hoofdzaak. De eindgebruiker van de toepassing houdt ook van een eenvoudige interface. De Arduino Primo lost dit probleem op door een krachtig WiFi-enabled access point te combineren met satellietkaarten die met het access point communiceren via Bluetooth. En met NFC erbij wordt ook “tap-to-connect” mogelijk.

De context van de Arduino Primo

De geschiedenis van de Arduino Primo, die is ontwikkeld door Arduino, Nordic en Dog Hunter, gaat nog terug naar Arduino.org, uit de donkere tijden van Arduino toen twee groepen het met elkaar aan de stok hadden. Daarom staat de Primo niet vermeld op de pagina ‘Products’ van de Arduino-website, hoewel hij wel verkrijgbaar is in de webwinkel.

 
Arduino Primo
De Arduino Primo. Het grote IC is niet de hoofdprocessor.

Eigenschappen en periferie van de Arduino Primo

De Arduino Primo bevat een Nordic nRF52 32-bits ARM-processor met geïntegreerde NFC en Bluetooth Low Energy (ook bekend als Bluetooth Smart), een Espressif ESP8266 WiFi-chip en een infraroodontvanger en -zender. Natuurlijk zijn er ook (kleine) drukknoppen en LED’s, een buzzer en zelfs een acculader.

Het eerste dat opvalt aan de Primo is het grote 64-pens IC dicht bij de microUSB-connector. Verrassend genoeg is dat niet de hoofdprocessor, maar de programmer/debugger-MCU. De nRF52 zit verborgen op een hoekje van de kaart. Eigenlijk heeft de Primo drie microcontrollers (MCU’s) om mee te spelen:
  1. De Nordic nRF52832 is de hoofd-MCU met geïntegreerde BLE en NFC;
  2. De STM32f103 van STMicroelectronics dient voor geavanceerd debuggen en programmeren van de andere MCU’s;
  3. De Espressif ESP8266 zorgt voor de WiFi.
De grote USB -B-connector van de Arduino Uno is vervangen door een infrarood-LED en een IR-ontvanger. De microUSB-B-connector ernaast verzorgt de USB -interface. De traditionele power-jack is vervangen door een batterijconnector.

De Arduino Primo Core-module

Er is ook een afgeslankte versie van de Primo. Deze zit op een rond printje van 33 mm doorsnede en draagt de naam Primo Core. Deze heeft alleen de nRF52832-MCU maar beschikt als extra’s over een gyroscoop, een versnellingsopnemer en een temperatuur- en vochtigheidssensor. Hij wordt gevoed uit een knoopcel en is bedoeld als een IoT-node, eventueel wearable, die zijn gegevens naar de grote Primo met zijn WiFi-verbinding stuurt. De NFC-antenne is op een aparte kaart gedrukt die aan de processorkaart kan worden gekoppeld.

Het Primo Core board heeft geen programmer aan boord en maakt gebruik van de programmer-MCU van de Primo. Ook J-Link-pods zijn te gebruiken.