Sinds de introductie van de eerste Raspberry Pi (RPi) een paar jaar geleden, hebben veel soortgelijke boards het licht gezien. Sommige zijn goedkoper, andere zijn wat duurder maar ook krachtiger, en allemaal zijn ze gericht op dezelfde gebruikers die een goedkope, kleine, krachtige computermodule zoeken die draait op een variant van Linux. Banana Pi (BPi) is een serie van RPi-achtige (niet compatibele) kaarten gefabriceerd door het Chinese bedrijf Sinovoip. Er bestaan, net als bij de RPi, verschillende versies van. De nieuwste BPi is de M2 Berry en we hebben onze hand op een preproductie-sample weten te leggen.

Specificaties van de Banana Pi M2 Berry

De BPi Berry lijkt op de BPi M2 Ultra die een paar maanden terug is uitgekomen, de belangrijkste verschillen zijn de grootte van het SRAM (1 GB DDR3 bij de Berry, 2 GB DDR3 bij de Ultra), de grootte van het flashgeheugen (geen eMMC op de Berry, 8 GB op de Ultra) en de grootte van de kaart. De afmetingen van de Ultra zijn compatibel met andere BPi-kaarten, de Berry daarentegen heeft dezelfde grootte en plaatsing van de connectors als de RPi3, vandaar ook de naam. Dit is de eerste BPi die mechanisch compatibel is met de RPi.

De BPi M2 Berry is uitgerust met een Allwinner R40 32-bits quad-core ARM Cortex-A7 CPU die de Berry ongeveer evenveel rekenkundige paardenkrachten geeft als de Raspberry Pi 2 versie 1.0, (Ja, dat leest u goed: RPi2, niet 3).

 
banana pi M2 Berry + RPi3
Preproduction Banana Pi BPI-M2 Berry (links) naast de Raspberry Pi 3 (rechts). 
Let op de SATA + voedingsconnector. Let ook op de andere
camera (midden) en LCD-connectors (onderaan).

Het grafische werk wordt gedaan door een MALI-400 GPU (die naar men zegt een verwerkingscapaciteit van 1,1 Gpixel/s heeft). Alle BPi kaarten hebben dezelfde GPU, behalve de M3.

Net als de RPi3 heeft de Berry WiFi en Bluetooth, alleen is het V4.0, terwijl de RPi3 V4.1 heeft. In tegenstelling tot de RPi, heeft de BPi twee drukknoppen: Reset en een door de gebruiker te definiëren knop. Dat kan handig zijn voor sommige toepassingen.

Nu met SATA

Het grootste verschil tussen de BPi M2 Berry en een RPi is de aanwezigheid van een SATA-poort op de BPi. Daarmee kan een externe harde schijf of DVD/CDROM-drive worden aangesloten, dat is handig voor toepassingen die meer opslagruimte of een grotere doorvoersnelheid nodig hebben dan mogelijk is met een USB-stick.