Gebruik

Binnenwerk van de MS8238H. Linksboven zit de
Bluetooth-module in een metalen afscherming.
Het eerste dat me opviel bij het uitpakken, waren de afmetingen van de MS8238H. Hij is vrij compact en past gemakkelijk in een hand. Het ding voelt best stevig aan en is voorzien van een groene plastic holster. Qua veiligheid voldoet de MS8238H aan CAT III 600V. Dat betekent dat u hem probleemloos kunt gebruiken voor alle klussen in huis, inclusief meten aan de netspanning. Voor industrieel gebruik zouden we dit apparaat niet aanraden, maar daar is hij ook niet voor bedoeld.
In de praktijk werkte de MS8238H heel prettig. De automatische bereiksomschakeling functioneerde betrouwbaar, al heeft de meter soms wel even tijd nodig om het optimale bereik te vinden. De Ran-knop heb ik maar een enkele keer hoeven te gebruiken. Het nut van de twee aparte batterij-instellingen op de draaiknop ontgaat me een beetje, die meten gewoon de spanning van een batterij en daarvoor kun je net zo goed de VDC-stand gebruiken.
De configuratie van de ingangsbussen vond ik helaas niet zo praktisch. Er zijn maar drie ingangsbussen aanwezig, COM, 10A en een gecombineerde V/mA/µA/Ohm/Temp. Het nadeel daarvan is dat je via dezelfde bussen zowel spanning als mA/µA meet.
De bijbehorende app toont de
meetgegevens en instellingen.
Daardoor moet je goed oppassen bij het aansluiten van de probes. Wil je tussen twee punten in een schakeling spanning meten en de meter staat toevallig nog in de mA-stand, dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor de schakeling (of in de omgekeerde situatie voor de meter). Een aparte bus voor mA/µA was beter geweest.
De Bluetooth-functionaliteit is een handig extraatje. De bijbehorende app (beschikbaar in de Google Play store en de Apple App store) toont een kopie van het display, de draaischakelaar en de drukknoppen. De meetdata kunnen worden opgeslagen. Bij mijn smartphone functioneerde alles nog goed op een afstand van zo'n 6 m. Ik heb alleen geen mogelijkheid gevonden om de app netjes af te sluiten, dat lukte alleen door hem in applicatiebeheer te verwijderen.

Conclusie

De MS8238H is een middenklasse-multimeter die voor minder dan 50 euro behoorlijk wat te bieden heeft, zoals een temperatuurbereik met meegeleverde sensor en Bluetooth-functionaliteit voor het draadloos doorsturen van meetgegevens. Dit werkt in de praktijk heel goed. Ook de ingebouwde contactloze spanningszoeker is handig om snel even een netspanningsleiding in een muur op te sporen. Deze meter is zijn geld zonder meer waard, zolang u maar oplet bij het aansluiten van de meter bij stroom- en spanningsmetingen!
 
2/2
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items