De inhoud van de kit.
Onder de educatieve kits die door Elektor worden aangeboden zijn er maar weinig waarmee je  muziek kunt maken, hoewel dat toch een bloeiende sector van de elektronica is. De mini-synthesizer-kit die hier wordt besproken is een product van de grote Duitse uitgever Franzis, net als Elektor al heel lang specialist in publicaties over toepassingen van de elektronica en micro-informatica die zijn gericht op educatie en vrijetijdsbesteding. 

In principe is dit project geschikt voor beginners (volgens de gebruiksaanwijzing vanaf 14 jaar) en hoort direct na de montage te werken zonder dat er iets hoeft te worden afgeregeld. 
De kit wordt omschreven als een volledig bouwpakket, gedeeltelijk gemonteerd, met kast, toetsenbord en luidspreker. Hoe doen ze dat voor die prijs? 
In eerste instantie wordt niet duidelijk gemaakt dat het hier een eenvoudig stuk speelgoed met (zeer) beperkte muzikale mogelijkheden betreft, en ik wilde graag te weten komen of dit instrument ook de muziekleerling met interesse voor synthesizers kan boeien.

Een soort virtuele werkelijkheid

Het uiterlijk van de gemonteerde kit
is een mix van virtuele en
echte werkelijkheid. 
De kwalitatief goede kartonnen verpakking dient tevens als behuizing, waarbij materialen zoals hout, schroeven en metaal doormiddel van een fotografisch procedé worden geïmiteerd (net als bij de kit van de geluidsniveaumeter die hier enkele weken geleden werd beschreven). 

Ondanks dat dit skeuomorfisme een beetje ouderwets aandoet ziet het er toch leuk uit. Voor een beginner kan dit vrolijke uiterlijk zelfs een aanmoediging zijn, omdat deze zichzelf zal voorhouden dat een apparaat met zo’n  aantrekkelijke vormgeving nooit slecht kan zijn.
 
De audio-eindtrap bevat een truc
om te onthouden: T3.
De handleiding van 52 (kleine) pagina’s is tweetalig (Duits-Engels) en bevat alle noodzakelijke informatie, inclusief het schema. De schakeling bestaat uit een microcontroller en wat passieve onderdelen, aangevuld met drie transistors die de luidspreker aansturen en twee led’s. 
Omdat de software van dit project niet ‘open-source’ is, bevat de handleiding naast een flowchart slechts een paar regels waarin de grote lijnen worden beschreven. 
Het is weliswaar beter dan niets, maar het maakt deze kit niet geschikt om ermee te leren hoe een muzieksynthesizer werkt, en ook niet hoe je deze kunt aanpassen en programmeren. Laten we eens zien of het klopt wat hij wel belooft: Bouw uw eigen synthesizer!