"Is dat een oscilloscoop? Dat kan toch niet... "
We mogen ons verbazen, maar we moeten ons aan de feiten houden. Het is er echt één.

Uitpakken

Micsig-Review-TO1102-R&S-Rigol
In goed gezelschap!

Toen ik de oscilloscoop uit de verpakking ging halen, wist ik dat hij er uit zou zien als een tablet. De naam Tablet Oscilloscope (TO) of tBook mini, liet daar geen enkele twijfel over bestaan. Toch was ik onder de indruk door de afmetingen van het scherm van 8 inch (20 cm) met een resolutie van 800x600 pixels. De oppervlakte die werkelijk wordt gebruikt voor het weergeven van de sporen is kleiner, maar het ziet er goed uit.

En ik bleef me verbazen, want hij heeft geen enkele knop voor de besturing, noch voor de gevoeligheid van de ingangen, noch voor de tijdbasis! Alleen aan de zijkant zit een keurige drukknop om het apparaat aan te zetten (oef, die is tenminste niet virtueel). Het is waar: een tablet hoort geen knoppen te hebben.

Voorzichtig mee omgaan, zoals
met alle platte beeldschermen.

Een grote rode sticker op de verpakking raadt de gebruiker aan de verpakking van de accessoires niet weg te gooien, omdat die kan dienen als extra bescherming voor het scherm tijdens transport. Het apparaat is in zijn geheel wel dikker dan een tablet, maar toch beter te hanteren dan een draagbare digitale oscilloscoop zoals die van Tektronix, Rigol of Siglent. Die slanke lijn is voor een deel te danken aan de losse voeding; sommigen zouden het misschien prettiger vinden als alles-in-één behuizing had gezeten.

Aanzetten

Voordat ik het apparaat onder spanning zette, zocht ik in de verpakking om er zeker van te zijn dat er geen waarschuwing was die ik "Beslist moest lezen voor het eerste gebruik". Dat bleek een goed idee, want zo’n briefje was er wel, alleen geen gebruiksaanwijzing. Jammer dan, die zou ik toch niet hebben gelezen (ja, ik weet het, soms is dat nuttig). Op het papiertje stond een merkwaardige waarschuwing die, vrij vertaald, luidde: "Let er op dat het apparaat met de aarde moet worden verbonden als het testsignaal groter is dan 36 V". Over welk signaal hebben ze het hier? Waarschijnlijk bedoelen ze het signaal dat ik wil gaan bekijken, maar helaas, zelfs de gebruiksaanwijzing, die ik later heb gedownload, had er niet meer over te melden. Omdat de voeding een stekker met randaarde had, heb ik maar niet verder gezocht.

Micsig-Review-Elektor-TO1102
Eerste pogingen
(met een ongekalibreerde probe).

Bij het inschakelen lichtte het scherm meteen op voor het groot weergeven van het merk van de fabrikant, maar daarna deed het apparaat voorlopig niets meer. We moeten eerst op de enige (niet virtuele) knop drukken voor het geheel gaat opstarten; gelukkig gaat dat erg snel. Daarna zien we niet het meetscherm, maar een startpagina die via enkele iconen toegang geeft tot verschillende functies zoals het updaten van het apparaat en het lezen van een gebruiksaanwijzing… die eerst moet worden gedownload. Het voordeel van die beperking is dat de gebruiker gedwongen is de meest recente versie op te halen, dat is niet verkeerd. Op dit startscherm valt één icoon op, dat groter is dan de andere. En daar staat op: Oscilloscope. Ik raakte het aan met een vinger, en een piepje vertelde me dat mijn opdracht werd geaccepteerd. Nu kon de pret gaan beginnen.