Wat is de SmartPi?

De SmartPi is een uitbreidingskaart die een Raspberry Pi verandert in een slimme energiemeter. Alle onderdelen, inclusief de behuizing, zijn afzonderlijk verkrijgbaar maar het is ook mogelijk een volledig samengebouwd apparaat te kopen (dat bespreken we hier). De kant-en-klare versie is gebouwd op een Raspberry Pi 3 model B. (Er wordt ook een UMTS-stick voorgesteld, maar nergens wordt besproken wat je daarmee kunt doen.)

De SmartPi meet stroom (maximaal 100 A, met een hardware-aanpassing is maximaal 300 A mogelijk), spanning (maximaal 400 V) en frequentie op drie fases plus nullijn en berekent daaruit het vermogen in meerdere smaken: actief, reactief en schijnbaar. Daarnaast berekent hij uw vermogensverbruik of -productie.

De software is open source en is beschikbaar op GitHub.

SmartPi documentatie?

De handleiding is erg beknopt, er zit weinig anders op dan de website te raadplegen. Helaas is het daar niet veel beter. Een klik op de link ‘Installation’ brengt u naar de softwareinstallatiepagina waar allerlei Linux-commando’s staan voor het installeren van het SmartPi-image op een Raspberry Pi. Er staat echter geen woord over het installeren van de SmartPi in uw woning.

De link ‘Use’ voert u naar een pagina met een tekening voor het aansluiten, maar er staat niets over hoe we het apparaat moeten verbinden met een netwerk of hoe we het moeten voeden. Je zou kunnen verwachten dat het wordt gevoed uit één van de spanningsingangen, maar dat is niet het geval; het moet worden gevoed met een netspanningsadapter (niet meegeleverd). Hoeveel stroom de SmartPi nodig heeft, wordt ook nergens vermeld. De opening voor de micro-USB voedingsconnector van de RPi is te klein, waardoor het lastig is om een goede verbinding te maken. Ik moest het gat groter maken om dat te verhelpen.

 
De SmartPi (links) "professioneel" geïnstalleerd in mijn huis.