Ook de Elektor-afdeling voor tools, apparaten, bouwkits en dergelijke hulpmiddelen leest Elektor-artikelen: ik had me nog maar net de DVB-T-USB-Sticks als DAB-Radio en QI-oplaadapparaten voor smartphones aangeschaft (binnenkort meer daarover) en doorgemeten met een USB-tester, toen mijn collega’s me wezen op een betere USB-tester, die verkrijgbaar is in de Elektor-shop. Wat kan deze tester dat mijn oude versie niet kon?

Als we het energieverbruik of zelfs alleen maar het stroomverbruik van een USB-apparaat willen weten, moeten we ofwel de fabrikant geloven (als die er al iets zinnigs over zegt), of we moeten gaan knutselen, want we moeten op één of andere manier bij de pennen van de USB-connector zien te komen om de spanning te meten. En de stroom meten is nog lastiger, want dan moeten we zelfs de stroomkring onderbreken en er een ampèremeter tussen schakelen. Dat lukt alleen met gesoldeer aan de connectors en veel gepruts met draden, anders kunnen we niets beginnen met onze trouwe multimeter. Maar gelukkig is er een alternatief...

USB-verbindingen doormeten

Een USB-stick in blik.
Het is in de industrie niet onopgemerkt gebleven, dat er intussen vele miljarden USB-aansluitingen op de wereld zijn, en dat er met al die mooie USB-apparaten soms weleens iets mis is. En natuurlijk willen elektronici dan aan de slag om het probleem op te sporen. Een eenvoudige en praktische oplossing zou dan een soort tussenstekker als meetadapter zijn. We kunnen daar dan een multimeter op aansluiten. Maar, als we toch bezig zijn, kunnen we het ook gelijk goed doen en de complete meetelektronica inbouwen in de tussenstekker.

Kant-en-klare USB-testers

Zulke stekkers zijn er in de eenvoudigste uitvoering voor een paar Euro te koop. Die hebben een driecijferig LED-display voor het weergeven van de spanning en de stroom. In veel gevallen is dat natuurlijk voldoende, maar vanwege de beperking tot drie cijfers is het oplossend vermogen maar 10 mV (wat nog net acceptabel zou zijn), maar voor de stroom is het ook maar 10 mA (en dat is echt niet nauwkeurig genoeg). Voor de metingen die ik moest doen voor de genoemde artikelen schafte ik dus „iets beters“ aan in de vorm van een USB-stick onder de naam „USB-Safety-Tester“. Voor iets meer dan 20 Euro levert die een beter oplossend vermogen, meer functionaliteit en een klein OLED-zwart/wit-display. Nog een belangrijk detail: Voor het meten aan speciale USB-apparaten, zoals bijvoorbeeld QI-oplaadapparaten, moet een USB-tester geschikt zijn voor grotere spanningen dan die saaie 5 V, want bij de quasi-standaard Quick Charge voor snel opladen worden spanningen tot wel 20 V gebruikt. Dat zou een eenvoudige, goedkope tester niet overleven!

USB-tester met kleurendisplay

Het deksel er af.
Eigenlijk is het logisch, dat de hierboven afgebeelde super-duper-USB-tester aan deze criteria moet voldoen. Die moet dus geen problemen hebben met Quick Charge, nauwkeurig meet en een groot oplossend vermogen hebben. En alles wat hij verder nog kan, is mooi meegenomen. ;-)
En daar lag hij dan, de nieuwe tester. Niet in de gebruikelijke blisterverpakking, maar in een keurig klein metalen doosje met venster.

Dat zag er al meteen goed uit. En wat nog beter was: de displaydiagonaal is maar liefst 1,44’’ (3,7 cm), waardoor de meetwaarden goed te lezen zijn. Dat het is uitgevoerd met een LCD-kleurenscherm, maakt het alleen nog maar beter. Als we kijken we naar de opdruk van de tester, zien we naast het typenummer (UM25C) ook meteen, dat hij dankzij de vijf cijfers een oplossend vermogen heeft van 1 mV voor spanning en zelfs 0,1 mA voor stroom. Wat wil je nog meer?

Dat deze tester nog veel meer functies in huis heeft, spreekt vanzelf. We kunnen bijvoorbeeld laadprocessen (in mAh en mWh) controleren en de belastingsweerstand en het momentane vermogen bewaken. En er zijn ook meer aansluitingen dan de standaard USB-A. Als we het deksel openen, wordt een QR-code zichtbaar, waarmee we op een webpagina met een uitgebreide handleiding en software komen.