Lidar

De YDLidar X4 is een zeer betaalbare Lidar die voornamelijk bedoeld is voor toepassingen bij robots. Lidar staat voor Light Detection and Ranging en maakt gebruik van een pulserende laser om de afstand tot objecten te meten. De laser reflecteert op het oppervlak van het object en door de tijd te meten die het licht erover doet om op de sensor te vallen wordt de afstand tot het object bepaald. Vaak wordt hiervoor een laser gekozen die buiten het met het oog zichtbare spectrum ligt, veelal in het infrarood-gebied.

Dit geldt ook voor de YDLidar X4. Deze maakt gebruik van een laser met een golflengte van 785 nm en een vermogen van 3 mW (niet zichtbaar dus, dus let op met je ogen!). Dit betekent natuurlijk dat het systeem afhankelijk is van hoe goed een oppervlak het infrarode licht weerkaatst.

De YDLidar X4 maakt gebruik van een roterende kop waarin zowel de laser als de ontvanger zijn gemonteerd. Met deze roterende kop kan het systeem 360º om zich heen ‘kijken’. Wel alleen maar in één vlak, dat spreekt voor zich.

De inhoud

De inhoud van de verpakking is behoorlijk compleet. Naast het roterende gedeelte met de motor-aansturing vinden we een klein USB-interface-printje met een aansluiting voor de stuurprint voor de motor en de roterende kop en twee micro-USB-aansluitingen. Eén micro-USB-aansluiting (“USB_DATA”) is voor het aansluiten op de computer en één extra aansluiting is voor een eventuele extra voeding, mocht de voeding vanuit de computer te zwak zijn. Een extra interface-kabel wordt ook meegeleverd. Hiermee kun je de unit bijvoorbeeld direct aansturen vanuit je robot-hardware, zonder dat je de USB-interface nodig hebt. Daarnaast is er een reserve-v-snaar meegeleverd, samen met een viertal schroefjes voor de bevestiging van de unit. Een USB-kabel voor de aansluiting op een computer vind je ook in de verpakking.

Software

Er zijn een aantal (gratis!) softwarepakketten die bij de YDLidar X4 horen. Je moet ze zelf downloaden; er wordt geen cd of iets dergelijks meegeleverd. Maar dat vind ik wel van deze tijd. Je hebt dan ook meteen de laatste versie en je ziet wat er eventueel veranderd/verbeterd is ten opzichte van de vorige versie(s).

Ook de handleiding is alleen in digitale vorm te verkrijgen (downloaden). Alles vind je op de volgende website: http://ydlidar.com/download.

Er is een 3D-model beschikbaar in STL/IGS-formaat, een datasheet met alle specificaties en bijvoorbeeld ook de layout van de connector voor de aansturing, een development-handleiding waarin wordt uitgelegd hoe het systeem werkt (blokschema), communiceert, en hoe het data-protocol in elkaar zit, de gebruikshandleiding met de installatieprocedure voor Windows, Linux en een ROS-installatiepakket (Robot Operating System), een SDK-pakket met beschrijvingen hoe de YDLidar in Visual Studio 2010 onder Windows of Linux aan de praat te krijgen is, en een pakket met tools, met hierin de drivers voor het USB-interfaceprintje en standalone interface-programma’s voor zowel Windows als Linux. De ROS-installatie is bedoeld voor de Kinetic-variant van ROS.