Dragino LoRa IoT Development Kit
Als een beginnende ontwikkelaar data van sensoren naar een cloudserver wil sturen, kan hij wel wat ondersteuning gebruiken om snel kennis te maken met LoRa- en IoT-technologie. We moeten eerst vertrouwd raken met de hardware en de draadloze LoRa-technologie, leren hoe de Arduino moet worden geprogrammeerd, kennis maken met verschillende sensoren, wat grondbeginselen van Linux begrijpen en zien hoe het IoT werkt. Daarna kunnen we ons LoRa-sensornetwerk gaan bouwen en gebruiken. De volgende interessante stap is het opzetten van communicatie met verschillende IoT-servers.

Leveranciers van telecommunicatiediensten rollen netwerken uit, maar met draadloze communicatie via LoRa op vrij toegankelijke frequenties, kunt u ook een eigen netwerk opzetten. Daarom biedt Elektor nu de nieuwe Dragino LoRa IoT Development Kit aan. Hiermee kunt u uw creatieve ideeën snel omzetten in praktisch toepassingen voor uw persoonlijke Internet of Things. Het gaat hier niet om een speeltje. Uw LoRa-gateway kan verbinding maken met andere LoRa-knooppunten over afstanden tot wel 5 km. Als de beide locaties elkaar kunnen zien, zijn zelfs afstanden tot 10 km te overbruggen.

In deze video kunt u zien hoe u draadloze peer-to-peer communicatie via LoRa kunt opzetten. Aan de hand van een eenvoudig voorbeeld met een Arduino wordt uitgelegd hoe u gegevens van een DHT11-temperatuur- en vochtigheidssensor kunt doorgeven naar de cloudserver van ThingSpeak.

Als het accent van de spreker u niet vertrouwd is, kunt u misschien wat moeite hebben om hem te verstaan. Gelukkig kunt u tijdens het kijken gebruik maken van de spatiebalk (= pauze) en het pijltje naar links (= 5 sec. terugspoelen) op uw toetsenbord.