Kontron, marktleider op het gebied van IoT en Embedded Computer Technology (ECT), heeft als een van de eerste bedrijven een SOM (System on Module) geïntroduceerd op basis van de gloednieuwe STM32MP157-processor van STMicroelectronics.
 
Dankzij de drie processor-cores op één chip biedt de module (met afmetingen van slechts 25,4 x 25,4 mm) maximale rekenen visualisatiekracht. Daarnaast beschikt de module over een uitgebreide reeks interfaces waardoor hij voorbestemd is voor toepassingen in industrie, automatisering, medische technologie, POS/POI applicaties maar ook voor het IoT en Industry 4.0. Het compacte ontwerp maakt de module uitstekend geschikt voor toepassing op een groot aantal verschillende baseboards. Kontron levert bovendien een evaluatieboard (met 4,3”-vormfactor) dat als referentie-ontwerp kan worden gebruikt.
 
De nieuwe STM32MP157-processor van STMicroelectronics heeft voldoende rekenkracht en grafische mogelijkheden aan boord voor veeleisende visualisatie- en internetcommunicatie-toepassingen, maar ook voor besturingstaken in machines en gereedschappen. Op basis van een voorgeïnstalleerd Linux-besturingssysteem voert de Cortex-A7 Dual Core complexe visualisatietaken uit, inclusief de weergave van web-content. Aanraakschermen en draadloze technologieën worden eveneens ondersteund – wat vooral in IoT-toepassingen van pas komt.
 

Zoek de verschillen

Een op een baseboard gemonteerde SOM ziet er eigenlijk precies zo uit als een single-board computer: de vormfactor is dezelfde, en er zijn meer dan voldoende aansluitingen en interfaces aan boord. De SOM (System on Module) kan met een paar termen worden gekarakteriseerd: complete hardware inclusief software, voldoende interfaces en aansluitingen voorhanden, de software (SDK, bootloader, besturingssysteem, drivers...) is gebruiksklaar, de SOM is applicatie-onafhankelijk – en last but not least vormt de combinatie van een standaard SOM met een applicatiespecifiek carrierboard een perfect platform voor verschillende embedded producten.
 

SOM versus CPU

SOM’s bieden enkele belangrijke voordelen. Ze zijn ontwikkeld als antwoord op de snel toenemende vraag naar kleine en tegelijk krachtige embedded systemen. Bij een SOM heeft de halfgeleiderfabrikant voor de eerste integratie gezorgd (resulterend in SOC’s - system on chip). Vervolgens neemt de leverancier de tweede integratieronde voor zijn rekening, resulterend in de SOM.