En we hebben het hier niet over een microcontrollersysteem waarop Linux draait. Volgens professor Yiannis Papadopoulos, computerwetenschapper bij de University of Hull, kunnen we bij het ontwikkelen van slimme auto’s veel van het echte dier leren. Papadopoulos en zijn mede-onderzoekers keken met name naar een op pinguïns gebaseerd testsysteem dat het crashen van microcontrollersoftware in auto’s moet voorkomen. 

Er worden op dit moment tools ontwikkeld om verschillende manieren te testen waarop software in (zelfrijdende) auto’s moet worden vormgegeven. Deze tools zijn gebaseerd op de manier waarop pinguïns in open zee in groepsverband op vis jagen. Ze worden ingezet bij de ontwikkeling van een veilige manier om code op dezelfde wijze te organiseren. Experts zeggen dat zulke testsystemen steeds belangrijker zullen worden naarmate auto’s meer met elkaar verbonden zullen zijn.

Volgens Papadopoulos jagen pinguïns in groepen op vis, waarbij zij hun duikbewegingen synchroniseren. Ze kunnen ook met geluiden communiceren, waarbij ze mogelijk informatie doorgeven over de aanwezigheid van voedselbronnen.  Als u denkt dat zo’n niet-technisch verhaal niet in Elektor’s e-zine thuishoort, bedenk dan dat telecommunicatiebedrijven hun netwerken hebben ingericht met behulp van algoritmes die zijn gebaseerd op de manier waarop mieren met elkaar communiceren

Het volledige rapport, dat onder andere door de IEEE werd gepubliceerd, heeft als titel: “Can aquatic flightless birds allocate Automotive Safety requirements”.