Wetenschappers van de Technische Universiteit van München en de Universiteit van Texas in Austin hebben een niet-lineaire spiegel ontwikkeld die de frequentie van laserlicht verdubbelt. De spiegelende laag, die een dikte heeft van slechts 400 nanometer, kan voor verschillende frequenties worden gebruikt en is ongeveer een miljoen maal efficiënter dan de huidige niet-lineaire frequentieverdubbelaars.

Ondanks alle nieuwe ontwikkelingen in de optische techniek zijn er voor bepaalde nuttige frequenties nog steeds geen geschikte lasersystemen. Veel van deze frequenties kunnen echter worden opgewekt met behulp van frequentieverdubbelaars die niet-lineaire optische eigenschappen hebben. Bij de huidige niet-lineaire verdubbelaars moeten de faselooptijden van het invallende en uitgestraalde licht nauwkeurig op elkaar worden afgestemd. Bij het nieuwe materiaal, waarvan de dikte veel kleiner is dan de golflengte van het gebruikte licht, is dit niet nodig.

De nieuwe frequentieverdubbelaar bestaat uit 100 uiterst dunne lagen lagen van afwisselend indium/gallium/arsenicum en aluminium/indium/arsenicum. Op het oppervlak van de bovenste laag bevinden zich asymmetrische kruisvormige structuren van goud, en de onderzijde van het geheel is volledig met een laagje goud bedekt. Door de laagdikte en de oppervlaktestructuur te wijzigen kan de verdubbelaar exact op de gewenste frequentie worden afgestemd.

Illustratie: University of Texas (Austin)