Onderzoekers van FOM-instituut AMOLF hebben een nieuw type optische lens gemaakt; deze is niet gebogen, zoals een traditionele glazen lens, maar plat. De lens werkt volgens het principe van negatieve lichtbreking, dat in 1968 werd voorspeld door Veselago. Mogelijke toepassingen voor de platte lens zijn ultracompacte optische opslagmedia en ultrakleine microscopische instrumenten.

Sinds de eerste voorspelling door Veselago dat licht de 'verkeerde kant op' kan breken in een materiaal met een negatieve brekingsindex, zijn lichtwetenschappers geïntrigeerd door het concept van een platte lens. Zo'n platte lens heeft geen optische as, waardoor parallelle beelden op grote schaal gemaakt kunnen worden. Daarnaast heeft een dergelijke lens een brandpuntsafstand die kleiner is dan de golflengte van licht, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan voor het maken van beelden.

Het nieuwe ontwerp voor een platte lens is geïnspireerd is op het ontwerp van een hyperbool metamateriaal. De platte lens is zo ontworpen dat deze een isotrope negatieve brekingsindex heeft, met een brekingsindex n=-1 voor alle richtingen in het materiaal. De onderzoekers maakten de platte lens die in het ultraviolet-spectrum werkt, van een periodieke zilver-titaniumdioxide dunne-filmstructuur.