Waarom zou je een Raspberry Pi in standaardformaat willen hebben, als je er ook een in superformaat kunt hebben? Nicola King bewondert een enorm bouwsel

Zach Hipps houdt niet van half werk; enkele van zijn eerdere creaties waren een gigantisch Arduino-board (magpi.cc/giantarduino) en wat hij omschrijft als "s werelds meest over-engineerde waterraket! (magpi.cc/waterrocket). Een van zijn laatste creaties tilt de Raspberry Pi aantoonbaar naar een nieuw niveau - hij heeft een gigantische versie van deze creditcard-computer gemaakt, twaalf keer groter dan het origineel, en ja... hij is ook nog eens volledig functioneel!
 
Een monumentaal project
"Ik heb altijd graag met microcontrollers en single-board computers gewerkt," vertelt Zach ons. "Eind 2020 bouwde ik een grootschalig Arduino-board en postte er een video over op mijn YouTube-kanaal. Ik kreeg veel suggesties en verzoeken om grootschalige versies van andere doe-het-zelf elektronicacomponenten te bouwen. Het was geen grote stap voor mij om nog een soortgelijk project te willen doen, en toen is het gigantische Raspberry Pi-board geboren."

 
GPIO pins adding
Zach voegt de gigantische GPIO-pinnen toe aan zijn project. Elke pin is verbonden met zijn equivalent op de normale Raspberry Pi, verborgen aan de achterkant

 
Zach zegt dat hij veel heeft geleerd van zijn eerste gigabouwwerk en dat hij zijn kennis daarvan gebruikte bij zijn nieuwste constructie. "Het meest tijdrovende deel was het printen van de grootschalige componenten, wat meer dan 150 uur in beslag nam. Ik heb alleen al voor dit project meer dan 5 kg PLA-filament gebruikt", onthult hij.

 
plywood board
Het afplakken van delen van de printplaat voor het aanbrengen van een nieuwe laag verf, om het authentieke PCB-zeefdrukeffect te krijgen.


Voor de printplaat gebruikte hij een stuk multiplex van ¾ inch dik, dat hij schilderde en met stencillen voorzag van de juiste belettering voor een authentieke look. Een standaard Raspberry Pi 3-kit, met voeding en behuizing, verborg hij aan de achterkant van de printplaat. "Ik sloot mijn Raspberry Pi met verlengkabels aan op alle grote connectoren. Ik sloot een monitor en toetsenbord aan en alles werkte meteen! In de video die ik maakte (magpi.cc/giantraspberrypi), kun je de reusachtige glimlach (heel toepasselijk voor dit project) op mijn gezicht zien toen ik alles voor de eerste keer zag opstarten." 
Een van de problemen waar hij tegenaan liep was hoe hij de GPIO-pinnen van de echte Raspberry Pi moest verbinden met de grote GPIO-pinnen, maar daar heeft hij netjes omheen gewerkt. "Ik ontdekte dat ¼" (6 mm) vierkante aluminium buis perfect werkt voor de 12× schaal van dit project. Ik heb een 40-pins GPIO lintkabel gebruikt en aan elke pin een lange verlengkabel gesoldeerd. Daarna heb ik aan het uiteinde van elk verlengstuk een ringklem gezet die ik vervolgens aan de onderkant van elke GPIO-pin heb vastgeschroefd."

 
giant_Raspberry_pi


Aan de muur
Zach heeft momenteel zowel zijn gigantische Arduino Uno als zijn gigantische Raspberry Pi 3 aan de muur boven zijn bureau hangen, met hun connectoren gemakkelijk bereikbaar voor het geval hij inspiratie krijgt en een prototype van een idee wil maken. Hij wil echter graag dat andere makers ze snel te zien krijgen: "Zodra we weer openbare ontmoetingen hebben, zou ik deze reusachtige boards graag meenemen naar maker-evenementen.

Het hele doel van mijn projecten en YouTube-kanaal is om mensen enthousiast te maken voor het maken van dingen.

Ik wil gekke en absurde dingen bouwen om anderen te inspireren om hun innerlijke maker te ontdekken." 
Nog meer reusachtige creaties in het verschiet? "Ik kreeg veel geweldige suggesties die binnenstroomden in de commentaarsectie van de video die ik plaatste," antwoordt hij. "Ik weet dat mijn kanaal Byte Sized Engineering heet, en de ironie is mij niet ontgaan. Maar dit zal niet het laatste gigantische project zijn dat je me ziet bouwen." 
Zach beschikt over een overvloed aan creativiteit en vindingrijkheid en zijn doel is duidelijk om anderen te inspireren, dus neem een kijkje in zijn bibliotheek met fascinerende en vermakelijke YouTube-video's, en ga aan de slag! 

In een oogopslag

  • Zach besteedde minstens 20-30 uur aan het schilderen en assembleren van het project 
  • Hij gebruikte 0.6 en 0.8 nozzles in zijn 3D-printer om de printtijd te versnellen 
  • Alle bedrading is netjes samengebonden en verborgen aan de achterkant  
  • Zach heeft ook de Raspberry Pi gebruikt om zijn 3D-printer te leren Sudoku-puzzels op te lossen... 
  • ...Bekijk die video hier: magpi.cc/3dprintersudoku 
 
 
Zach_HippsMaker
Zach Hipps
Zach Hipps is een elektrotechnisch ingenieur en maker. Op zijn YouTube-kanaal, Byte Sized Engineering, maakt hij absurde zelfbouwprojecten met als doel mensen te inspireren om hun innerlijke maker te ontdekken.
magpi.cc/bytesized
 

NOTE: Alle foto's zijn gemaakt door Zach Hipps en gebruikt met zijn toestemming. 

Vertaling: Jan Mulder