Net als sommige andere Linux-distributies, is het Raspberry Pi OS gebouwd op Debian. Debian, op zijn beurt, heeft onlangs een upgrade ondergaan: van Debian Buster, waarop het Raspberry Pi OS voorheen was gebaseerd, naar Debian Bullseye. Nu heeft de Raspberry Pi Foundation aangekondigd dat het Raspberry Pi OS in de toekomst ook op deze nieuwe Debian-versie zal worden gebaseerd. Maar terwijl de Bullseye-release zelf vooral veranderingen brengt die nauwelijks zichtbaar zijn voor de gebruiker, zijn er aanpassingen gedaan aan de desktop-omgeving en dus ook aan de hardware-eisen voor het Bullseye-gebaseerde Raspberry Pi OS.

GTK+ versie 2 gaat, GTK+ versie 3 komt

GTK+ is een Toolkit waarmee je widgets en GUI's kunt maken. Tot nu toe heeft het Raspberry Pi OS versie 2 van de toolkit gebruikt. Aangezien GTK 2 het einde van zijn levensduur heeft bereikt, was het nu noodzakelijk om te migreren naar versie 3 van de toolkit; alle toepassingen en tools binnen het Raspberry Pi OS die GTK gebruiken moesten dienovereenkomstig worden getest en -waar nodig- gepatcht.

Mutter - Een nieuwe window manager

Als je vensters wilt beheren op een Linux-server, en dus op de onderliggende X server, heb je een window manager nodig. Tot nu toe werd dit gerealiseerd door Openbox, een kleine slanke window manager. Met de overgang naar GTK+3 werd het echter noodzakelijk om over te schakelen op de window manager Mutter. Deze remote window manager schrijft toepassingsvensters niet rechtstreeks in het schermgeheugen; in plaats daarvan heeft elk venster zijn eigen geheugengebied waarin het wordt getekend. Daarna voegt Mutter het geheel samen tot een bureaubladbeeld en geeft het door aan de GPU. Dit maakt mooie bureaublad-effecten mogelijk. Deze tekenmethode voor de desktop heeft echter aanzienlijk meer RAM nodig dan voorheen, dus Mutter kan alleen gebruikt worden op een Raspberry Pi 4 met 2 GB RAM. Als er minder dan 2 GB RAM beschikbaar is, wordt Openbox nog steeds gebruikt.

KMS Video Bestuurder

Het KMS (Kernel Mode Settings) display-stuurprogramma was voorheen experimenteel en is vanaf deze versie standaard ingeschakeld. Het vorige display-stuurprogramma was specifiek voor Raspberry-Pi en was een closed-source component. Met het KMS display-stuurprogramma heeft de Raspberry Pi nu een manier om het display aan te spreken via de Linux API's zonder dat speciale aanpassingen nodig zijn. Nu het stuurprogramma deel uitmaakt van de Linux-kernel, kan het door derden worden uitgebreid.

Een nieuw camera stuurprogramma

De cameramodules worden nu bestuurd door de Raspberry Pi via Libcamera, een standaard Linux API. Dit betekent ook dat hier minder propriëtaire code wordt gebruikt, wat het voor derden gemakkelijker moet maken om nieuwe camerasoftware en -hardware te ontwikkelen.

Een nieuw beeld

Een nieuwe image met het huidige Raspberry Pi OS is beschikbaar. Als u dit wilt gebruiken, moet u het zoals gewoonlijk naar een SD-kaart schrijven. Er wordt gewerkt aan een upgrade voor een ouder Raspberry Pi OS naar de huidige versie.
 
1) Bron: https://staging-assets.raspberrypi.com/static/hero__container-bg-89d1baabda817d708f2a5fb82ece2c6c.svg