We hebben allemaal klusjes die we moeten doen. Makers bedenken vaak oplossingen die veel meer (begin)werk zijn dan de klusjes zelf, maar ze zijn wel zoveel leuker en leerzamer.

Dat is het geval met Erik Berglund's (plausiblethumb op 3D modelling community MakerBot Thingiverse) Visvoerautomaat Deluxe. Hij heeft al andere projecten verbeterd (dit is geen nieuw idee – we publiceerden er 47 jaar geleden al een) voordat hij deze "Deluxe" versie tot leven bracht. Het is een complete end-to-end oplossing voor het voeren van vissen, van de hardware componenten (gebouwd rond de Raspberry Pi Pico W), de 3D-geprinte behuizing om alles in te bouwen, tot en met de software.
 

20221012085827_fish-feeder-deluxe.png
Visvoerautomaat Deluxe

Over de software gesproken, hij heeft niet alleen de software voor de Pico geschreven, maar ook een Android-applicatie die met het systeem communiceert, zodat hij het geheel vanaf zijn telefoon kan bedienen, met behulp van vertrouwde onderdelen van de gebruikersinterface, zoals de klok voor het plannen van maximaal 18 voedingen per dag!


 
20221012084544_schedule-feed.png


De Python scripts voor de Pico zijn gepubliceerd op Erik’s GitHub, en daar staat ook een link naar de code van de Android app.

Als je nu denkt, "eens kijken, hoeveel Integrated Development Environments moet ik installeren voor deze Android app om dit ding te laten compileren," maak je dan geen zorgen – hij heeft de app zelfs gepubliceerd in de Google Play Store! Zodra het voederschema klaar is, wordt het onafhankelijk opgeslagen in het apparaat zelf, zodat het niet zit te wachten tot de telefoon zegt wat het moet doen.

Hoe zit het met het behouden van de juiste tijd? Ook daar heeft hij voor gezorgd: Er is een betrouwbare Dallas Semiconductor real-time clock module met batterij back-up ingebouwd.

Heb jij vissen? Nou, omdat Erik 8 jaar lang op dezelfde manier heeft gewerkt met het handmatig voeren van een vis, hoef jij dat nog niet te doen. Ga aan de slag door zijn GitHub pagina voor het project te bezoeken, met links en uitgebreide instructies voor het project. Of, bekijk hoe het allemaal werkt in zijn video:


Vertaling: Hans Adams