De Raspberry Pi 400 in combinatie met de Waveshare Raspberry Pi 400 GPIO Header Adapter vormt een perfecte oplossing als het gaat om het gebruik van alle voor de gebruiker toegankelijke IO-pinnen. Vooral als je kant-en-klare HAT's gebruikt of vooral bij je eerste breadboard-experimenten, zal dit zeker je dag vergemakkelijken. Het geeft je duidelijk herkenbare pinnen die je kunt bereiken zonder de Raspberry Pi 400 heen en weer te hoeven draaien.

De Raspberry Pi 400 is een Raspberry Pi in ontwerp en de geest van een klassieke thuiscomputer zoals de Atari 800, de C64 of Amstrad CPC, die in de jaren 80 het imago van thuiscomputers heeft gevormd. Als je de geschiedenis van thuiscomputers wilt bekijken, kunt je dat doen in de gratis PDF "De computers die Groot-Brittannië groot hebben gemaakt".
 
Raspberry Pi 400
Raspberry Pi 400

Dit is een kleine desktopcomputer gebaseerd op de hardware van de Raspberry Pi 4B. Met het op Debian Linux gebaseerde Raspberry Pi-besturingssysteem biedt deze computer een volledige desktop waarmee je op internet kunt surfen, video's kunt bekijken of tekst- en spreadsheet berekeningen kunt doen. Iets dat de Raspberry Pi 400 onderscheidt van een normale desktop-pc is niet alleen de vorm, maar ook de gebruikelijke 40-pins header van de Raspberry Pi aan de achterkant. In combinatie met het boek "De officiële Raspberry Pi-beginnersgids (4e editie)" is de Raspberry Pi 400 niet alleen een desktop-pc, maar ook een platform om te beginnen met programmeren. Een review van de Raspberry Pi 400 door Clemens Valens is te vinden op de Magazin-pagina van Elektor en een video- op het Elektor TV-kanaal op Youtube.
 

Waveshare Raspberry Pi 400 GPIO-headeradapter

Wat al snel opvalt aan de Raspberry Pi 400 is de positie van de GPIO-header. Omdat het aan de achterkant zit, is het niet eenvoudig om de juiste pinnen voor de experimenten te vinden. Elke keer moet je aan de achterkant zoeken.
 
HAT aangesloten op Raspberry Pi 400 zonder adapter

Hier biedt de Waveshare Raspberry Pi 400 GPIO Header Adapter een goedkope en gemakkelijke optie om comfortabel bij de pinnen van de Raspberry Pi 400 te komen.
 
Waveshare Raspberry Pi 400 GPIO Adapter
Waveshare Raspberry Pi 400 GPIO Adapter
Raspberry Pi 400 HAT wiht Adapter
Met de adapter zijn de HAT's weer bruikbaar

Alle pinnen zijn gelabeld op de adapter en de pinnen zijn dubbel uitgevoerd. Dus de gebruikte HAT's voor de Raspberry Pi tonen de juiste zijde aan de gebruiker, wat vooral handig is voor HAT's met sensoren, knoppen of display-elementen aan de bovenkant. De toegang tot de pinnen voor eigen experimenten met aangesloten HAT's blijft voorhanden, omdat niet elke HAT de pinnen wederom beschikbaar maakt.
 
Als je vandaag nog wilt beginnen met je Raspberry Pi 400, neem dan een kijkje in de Elektor-winkel en bestel de Raspberry Pi 400 Kit – Raspberry Pi 4-gebaseerde PC Kit (EU) + GRATIS GPIO-adapter.

Een kleine hint: als de muis een beetje traag is

Iets wat vooral opvalt bij de Raspberry Pi 400, bij sommige USB-muizen blijft de muisaanwijzer enkele seconden achter bij de beweging van de muis. Als je zo'n USB-muis hebt, kan een enkele regel toevoegen in cmdline.txt helpen. Open een terminal programma en voer dit commando uit: sudo nano /boot/cmdline.txt. Voeg usbhid.mousepoll=0 toe aan het einde van de regel en sla het bestand op. Na een herstart zou de muiscursor nu vlot je muisbewegingen moeten volgen.


Vertaling: Hans Adams