Met een internationale gemeenschap van enthousiastelingen en een groot deel van de industriële gebruikers die de volgende iteratie van het vlaggenschip van de beroemde reeks single-board computers nauwlettend in de gaten houden, is Raspberry Pi met de Raspberry Pi 5 weer met een nieuwe, langverwachte stap voorwaarts gekomen.

Alles aan boord

Of je nu op zoek bent naar meer snelheid, meer capaciteit of meer functies, de Raspberry Pi 5 voldoet aan alle eisen in vergelijking met zijn voorgangers. Met een krachtige 64-bit Arm Cortex-A76 aan het roer gebruikt hij vier processoren op 2,5 GHz, wat neerkomt op een prestatieverhoging van ongeveer 2,5x ten opzichte van de Cortex-A72 van de Pi 4 draaiend op 1,8 GHz.

Meer Raspberry Pi silicium

Natuurlijk worden de prestaties niet alleen bepaald door de CPU. Raspberry Pi zette een team aan het werk om hun eigen I/O chip te maken, de RP1, ook wel South Bridge genoemd, om de microcontroller te ondersteunen. En dat is natuurlijk niet de enige taak.
 
Raspberry Pi 5

Extra functies

De Raspberry Pi 5 heeft een groot aantal andere functies waar de fans enthousiast van worden, zoals dubbele MIPI-poorten op de print, waarop je twee camera's of twee beeldschermen kunt aansluiten. Ook is er een PCI Express snelle seriële uitbreidingsbus die veel mogelijkheden biedt zoals het gebruik van een M.2 solid-state drive (met behulp van een geschikte HAT of adapter die enige tijd na de lancering beschikbaar zal zijn).

Laten we de belangrijkste verschillen tussen de Raspberry Pi 4 en de Raspberry Pi 5 eens bekijken:
 
  Raspberry Pi 4 Raspberry Pi 5
Processor ARM Cortex-A72, 4-core ARM Cortex-A76, 4-core
CPU clock 1,8 GHz 2,4 GHz
Instruction set ARMv8-A ARMv8.2
CPU cores 4 4
SDRAM capacity 1 GB, 2 GB, 4 GB, 8 GB 1 GB, 2 GB, 4 GB, 8 GB
L2 Cache 1 MB (gedeeld) 2 MB (512 KB per core)
L3 Cache  none 2 MB (gedeeld)
MicroSD mode SDR50 (50 MB/s bus max.) SDR104 (104 MB/s bus max.)
PCIe geen  1x 2.0

De andere randapparaten en aansluitingen van de Pi 4 zijn er natuurlijk nog steeds:
 
  • 2x USB 2.0
  • 2x USB 3.0 (maar nu sneller)
  • Gigabit Ethernet (nu terug op de “rechtmatige” plaats rechtsonder op de print)
  • Raspberry Pi standaard 40-pins header
  • 2.4 GHz en 5 GHz Wi-Fi
  • Bluetooth 5.0 / BLE
  • 2x micro HDMI-poorten (deze keer geschikt voor vloeiend, gelijktijdig 4k bij 60 Hz)
  • 2x MIPI poorten (maar deze keer beide met in- en uitgang)

Net als op een “echte” computer is er een aan/uit-schakelaar!Raspberry Pi 5

Een krachtpatser staat op

Naast deze vaste onderdelen zitten er nog een paar spannende ontwikkelingen in de voeding. Om alles uit de Raspberry Pi 5 te halen is een 5 V, 25 W voeding nodig. Omdat standaard USB-C PD voedingen dit meestal niet kunnen leveren heeft Raspberry Pi een eigen voeding ontwikkeld. De nieuwe voeding met PD ondersteuning kan ook opschakelen naar 9 V/3 A, 12 V/2,25 A of 15 V/1,8 A. Dit maakt van de Raspberry Pi voeding ook een betaalbare maar krachtige snellader voor compatibele USB-C apparaten. Helaas kan de voeding niet de 20 V aan die door moderne laptops wordt gebruikt.
 
Raspberry Pi 5_Key features 
Over stroom gesproken, er is nu ook een real-time clock (RTC) aan boord, die gevoed kan worden door een kleine lithium-ion batterij. Dit betekent dat de tijd niet verloren gaat als de Raspberry Pi 5 uit is of er geen internettoegang is, vooropgesteld dat je de batterij hebt. Deze zal apart verkrijgbaar zijn, omdat het wereldwijd verzenden van batterijen aan reglementering is onderworpen.

De behuizing, die kort na de lanceringsdatum verkrijgbaar zal zijn, zal dikker zijn en ruimte bieden aan de nieuwe Raspberry Pi ventilator en koelplaat.
 

Meer Raspberry Pi 5

Met een leverdatum van 23 oktober 2023 zullen velen dit nieuwe vlaggenschip niet direct kunnen testen, en gelukkig hoeft dat ook niet. De Elektor medewerkers zijn al volop aan het benchmarken en knutselen, dus je kunt er zeker van zijn dat je binnenkort uitgebreide details en grondige reviews te zien krijgt!

Over welke functies ben je het meest enthousiast en wat mis je nog? Laat het ons weten in de reacties, want dit wordt een interessante discussie.

EXCLUSIEF: Meer Raspberry Pi 5 in een exclusief gratis mini magazine!

MagPi, het enige officiele magazine van Raspberry Pi biedt vanaf vandaag een gratis mini magazine aan voor iedereen die lid is van de nieuwsbrief. Boordevol details over de nieuwe Raspberry Pi 5 en interviews met de makers!
Schrijf je snel in via deze link, dan ben je vandaag nog volledig op de hoogte!