Raspberry Pi

Laatste nieuws

Nu bekijken: De Raspberry Pi 5 Desktop Kit

 


Geïnteresseerd in Raspberry Pi? Wij ook! Doe mee met de ingenieurs en redacteuren van Elektor voor een webinar in 2024. We zijn momenteel bezig met het plannen van het onderwerp en curriculum. Zodra we meer details hebben, posten we alle informatie op de Elektor Webinars-pagina. Blijf op de hoogte!

Raspberry Pi-projecten en -toepassingenRaspberry Pi als KVM-afstandsbediening: Pi-KVM-softwaretest

KVM, wat staat voor toetsenbord video muis, maakt op afstand besturing van een computer mogelijk door iedereen met toegang ertoe. Met de slimme Pi-KVM-software en een Raspberry Pi 4 SBC kun je betaalbaar een pc en andere apparaten via internet beheren zonder software-installatie op de externe computer. Bovendien faciliteert Pi-KVM de levering van virtuele schijven, waardoor niet alleen afstandsbediening en onderhoud van een computer mogelijk zijn, maar ook complete herinstallatie indien nodig.

Artikel downloaden

 


Audio DAC voor Raspberry Pi

Als je op zoek bent naar een kleine, op zichzelf staande netwerk-audiospeler, waarom bouw je er dan niet zelf een? In dit artikel legt Ton Giesberts uit hoe hij een high-end DAC voor de Raspberry Pi heeft gebouwd met componenten van topkwaliteit. Hij gebruikte de gratis open source Linux-distributie Volumio voor muziekweergave. Ga je gang: verander je Raspberry Pi in een kleine op zichzelf staande netwerk-audiospeler!

Gratis download


Slimme objectteller: Eenvoudige beeldherkenning met Edge Impulse

Geïnteresseerd in machine learning en Raspberry Pi? Dit project is voor jou. Lees verder om te leren hoe je een camera en een Raspberry Pi kunt transformeren in een slimme objectenteller met behulp van het Edge Impulse-platform. Het artikel behandelt onder andere: aan de slag met Edge Impulse, modeltesten en Raspberry Pi-implementatie.

Gratis download


Java op de Raspberry Pi

Heb je ooit Java overwogen op de Raspberry Pi? Maar was de Raspberry Pi niet ontworpen om met Python geprogrammeerd te worden? Misschien wel, maar dat betekent niet dat je geen andere talen kunt gebruiken. Bijvoorbeeld, de Java-programmeertaal is zeer geschikt voor het schrijven van code op moderne computerplatforms zoals de Raspberry Pi. In dit artikel demonstreert Frank Delporte de kracht van Java door in te gaan op de achtergrond en te laten zien hoe je het kunt gebruiken om GPIO-pinnen te manipuleren en uit te lezen.

Artikel downloaden

Raspberry Pi 5De Raspberry Pi 5

De Raspberry Pi 5 heeft hetzelfde compacte creditcardformaat als voorgaande generaties, maar er is veel veranderd terwijl dit formaat behouden is gebleven. Laten we beginnen met de CPU aan boord, de Cortex-A76 CPU met een kloksnelheid van 2,4 GHz en een Video Core 7 GPU op 1 GHz. De Raspberry Pi 5 (RPi 5) biedt een aanzienlijke prestatieverbetering. We duiken hier dieper op in en bekijken enkele benchmarks.

Gratis download


Raspberry Pi 5 versus Raspberry Pi 4: Een Vergelijking

Wat is het verschil tussen de Raspberry Pi 5 en de Raspberry Pi 4? Hoe significant zijn de verbeteringen in snelheid en prestaties tussen de Raspberry Pi 5 en zijn voorganger, de Raspberry Pi 4? De vooruitgangen zijn aanzienlijk, met een groot aantal verbeterde of nieuwe functies. Het is veilig om te stellen dat de Raspberry Pi 5 twee keer zo snel is als zijn voorganger. In dit artikel gaat Elektor-ingenieur Saad Imtiaz in op de geïntegreerde functies, benchmarkevaluaties, thermische prestaties en meer.

Artikel online lezen

 


Raspberry Pi 5: Een Eerste Blik

Elektor-ingenieurs en redacteuren waren een van de eersten die rapporteerden over de Raspberry Pi 5 toen deze in september 2023 werd aangekondigd. Of je nu op zoek bent naar meer snelheid, meer kracht of meer functies, de Raspberry Pi 5 voldoet aan alle verwachtingen vergeleken met zijn voorgangers. Met een 64-bits Arm Cortex-A76 als kern draait hij vier kernen op 2,4 GHz, wat betekent dat hij ongeveer 2,5 keer sneller is dan de Raspberry Pi 4's Cortex-A72 die op 1,8 GHz draait. Bekijk alle specificaties en bekijk onze unboxing.

Artikel online lezen
 
 

Screenshot 2024-03-08 at 10-24-31 CaptureCount.png
CaptureCount: Een Objectdetector en -teller op de Raspberry Pi 5

Zodra Elektor-ingenieur Saad Imtiaz de Raspberry Pi 5 in handen kreeg, begon hij nieuwe projecten te brainstormen. Een van die projecten was de CaptureCount-objectdetector en -teller. Hij had een duidelijk doel voor het project: een objectdetectie- en telsysteem ontwikkelen dat in staat is om objecttypen te identificeren en het aantal gedetecteerde objecten binnen elke categorie te tellen. De Raspberry Pi 5 bleek de natuurlijke keuze vanwege zijn bekwaamheid en ondersteuning in AI-initiatieven.

Artikel downloaden

 

Raspberry Pi RP2040 en Raspberry Pi PicoRaspberry Silicon: De Raspberry Pi RP2040 MCU en de Pico Board Introduceren

Maak kennis met de Raspberry Pi RP2040 microcontroller en de Pico Board. De Raspberry Pi Pico is het eerste microcontrollerboard gebaseerd op de RP2040. Het lijkt veel op andere microcontrollerboards met de MCU in het midden, een micro-USB-connector aan een uiteinde en een rij contacten langs elke zijde. Aan het andere uiteinde van het board is een 3-pins debugconnector beschikbaar.

Artikel online lezen


Hello World van de Raspberry Pi Pico en RP2040

Neem een kijkje van dichterbij naar Raspberry Pi's eerste microcontroller en microcontrollerchip. In dit informatieve achtergrondartikel introduceert SparkFun's Avra Saslow de Pico en RP2040 en deelt vervolgens details over SparkFun RP2040-gerelateerde producten.

Artikel downloaden


Dual-Core met de Raspberry Pi RP2040

De RP2040-microcontroller van Raspberry Pi valt op door zijn unieke kenmerken. In tegenstelling tot veel mainstream microcontrollers is het een dual-core apparaat. Terwijl andere dual-core controllers doorgaans twee verschillende kernen combineren, elk bedoeld voor specifieke taken, beschikt de RP2040 over twee identieke ARM Cortex-M0+ kernen. Bekijk Elektor's informatieve video over de RP2040.

Artikel online lezen


Pico Power: Maak Kennis met de Raspberry Pi Pico Board en RP2040

De Raspberry Pi Pico dient als een link tussen je krachtige Linux-gebaseerde SBC's en de wereld van embedded microcontrollers. Hoewel het de naam Raspberry Pi draagt, wijkt de Raspberry Pi Pico aanzienlijk af van zijn voorgangers. Dit dual-core ARM-board biedt alleen de essentiële schakelingen die nodig zijn voor de werking. Ondanks zijn gelijkenis met een aangepaste Pi Zero, staat het apart. In tegenstelling tot andere Raspberry Pi-boards die gebruikmaken van Broadcom CPU's, maakt de Pico gebruik van de in eigen huis ontworpen RP2040-chip, vervaardigd door de Raspberry Pi Foundation zelf.

Artikel online lezen

 

Raspberry Pi-productenRaspberry Pi Global Shutter Camera

De Raspberry Pi Global Shutter Camera blinkt uit in het vastleggen van snelle bewegingen. De 1,6 MP-camera is goed geschikt voor snelle bewegingsfotografie en machine vision-toepassingen waarbij zelfs kleine vervormingen de inference-prestaties aanzienlijk kunnen beïnvloeden. De Raspberry Pi Global Shutter Camera is gemonteerd op een 38 mm×38 mm board. Laten we eens kijken.

Artikel online lezen


De Raspberry Pi Debug Probe Introduceren

De ingenieurs van Raspberry Pi zochten een eenvoudige debugoplossing voor op ARM gebaseerde microcontrollers zoals hun RP2040-chips. Na het zelf ontwikkelen en testen, brachten ze de Raspberry Pi Debug Probe uit als een open-source board voor openbaar gebruik.

Artikel online lezen


Raspberry Pi Compute Module 4

De Compute Module is een uitgeklede Raspberry Pi-module die bedoeld is om te worden geïntegreerd in andere producten die meer ontwerpflexibiliteit vereisen dan de gebruikelijke Raspberry Pi kan bieden. Bovendien stelt het je in staat om op maat gemaakte elektronica nauw te integreren rond de Raspberry Pi SOC (bijv. voor industrieel gebruik of digitale bewegwijzering). De Compute Module 4 komt in verschillende varianten. Je kunt kiezen voor draadloos of geen draadloos, onboard EMMC met 8, 16 of 32 GB of geen onboard EMMC en 1, 2, 4 en 8 GB RAM. Dit betekent dat je de versie kunt selecteren die perfect bij je past!

Artikel downloaden


 


Review: Raspberry Pi 4

Elektor stond klaar om te testen en te ontwerpen zodra de Raspberry Pi 4 op de markt kwam. Lees verder voor een overzicht van de specificaties en functies van de Raspberry Pi 4. In typische Elektor-stijl doken we diep in alles, van de SoC tot de softwarekant van zaken.

Artikel downloaden