Voor de gemiddelde hobbyist lijkt RS232 vaak aantrekkelijker dan USB. Maar tegenwoordig is het ook mogelijk om met een kleine 8-bits microcontroller een USB-bus in device-modus te implementeren. De voordelen hiervan zijn duidelijk. In de eerste plaats kunnen we besparen op de kosten van een USB/RS232-converter, en daarnaast kunnen USB-apparaten zoals toetsenborden eenvoudig worden geëmuleerd zonder dat daar een aparte driver voor nodig is. We gaan in dit project met minimale hardwarekosten en software-inspanningen een programmeerbaar USB-toetsenbord maken. En zoals u zult zien is zo’n veelzijdige ‘USB keyboard stick’ niet alleen geschikt voor nuttige toepassingen, je kunt er ook plezier mee hebben!
 
Ook elke twee weken een Elektor.POST artikel in de mailbox?
Schrijf u gratis in voor de nieuwsbrief!


De software werd in C ontworpen met het welbekende en gratis Atmel Studio 6 [1]. De kern van de software is de USB Device Stack. Deze is ook als aparte gratis bibliotheek beschikbaar. V-USB kan direct van de website van de ontwikkelaar worden gedownload [2] waar het een aparte microsite heeft [3].

Verder lezen? Download het volledige artikel gratis als .PDF bestand onder het kopje 'Bijlages' hieronder. Veel succes met het project!