Een nieuw en gratis code-editor voor kinderen

Hallo kinderen! Zijn jullie klaar voor geweldig nieuws? De Raspberry Pi Foundation heeft een nieuwe online code-editor gemaakt, speciaal voor jonge leerlingen vanaf 7 jaar. Deze gave software is gratis en ideaal voor programmeerclubs, CoderDojo, scholen en zelfs om thuis te leren.

Raspberry Pi online Code Editor
Screenshot van de Raspberry Pi online code-editor. Bron: Raspberry Pi Foundation

Eenvoudig en gemakkelijk Python programmeren

En, wat is het beste van alles? Je kunt Python programma's direct in je browser schrijven en uitvoeren! Inderdaad, er is geen installatie nodig. Bovendien is het eenvoudig en gemakkelijk voor beginners die tekstgebaseerd leren programmeren. Bovendien kun je je programma's opslaan met je account bij de Raspberry Pi Foundation, zodat je zowel thuis als op school aan projecten kunt werken.

Nu vraag je je misschien af waarom Python? Omdat Python populair is op scholen en in clubs. In feite is het vaak de eerste tekstgebaseerde programmeertaal die kinderen leren na blockgebaseerd programmeren zoals Scratch. Bovendien is de Raspberry Pi Foundation van plan om binnenkort ondersteuning toe te voegen voor web-talen als HTML, CSS en JavaScript.

Help de code-editor te verbeteren

De code-editor bevindt zich in de beta-testfase. De Raspberry Pi Foundation wil graag je hulp. Test hem uit en geef je mening. Vertel ze wat goed werkt, wat niet, en wat je als volgende stap zou willen zien. Ze zijn van plan om allerlei functies toe te voegen, zoals projecten delen, samenwerken en ervoor zorgen dat de editor veilig en aangepast is aan de leeftijd.

Child using Raspberry Pi 400 computer
Aan de slag met de Raspberry Pi 400. Bron: Raspberry Pi Foundation.

Uiteindelijk is het hoofddoel van de code-editor om miljoenen kinderen zoals jij te helpen leren over computers en het maken van indrukwekkende digitale projecten. De Raspberry Pi Foundation wil de editor gemakkelijk maken voor beginners, je helpen vertrouwen te krijgen terwijl je leert, en projectinstructies en codebewerking op één plaats samenbrengen. Ze werken er ook aan dat de editor goed werkt op smartphones en tablets en verschillende talen ondersteunt.

Tot slot is het code-editor project gefinancierd door de Algorand Foundation en Endless. De Raspberry Pi Foundation is van plan de editor beschikbaar te stellen als een open-source project, wat betekent dat andere organisaties hem ook kunnen gebruiken en verbeteren. Dus ga je gang, probeer de code-editor eens, en veel plezier bij het leren programmeren!


Vertaling: Hans Adams