Een elektronische gadget bouwen uit een bouwpakket is leuk, maar wat als het eenmaal in elkaar zit? Voor veel elektronicafanaten begint het echte plezier pas als je het kunt modden. In dit eerste Reverse Project artikel presenteren we een goedkoop FM radio receiver bouwpakket en een manier om er een Arduino-compatibel, door de gebruiker programmeerbaar apparaat van te maken.

De RDA5807

De RDA5807 single-chip FM-broadcast stereo radiotuner van RDA Microelectronics bevat alles wat men nodig heeft om een FM-broadcast ontvanger te bouwen, inclusief een stereo koptelefoonuitgang. Een I²C interface is beschikbaar om het apparaat te besturen en er informatie uit te halen. Om er een bruikbare radio van te maken, moet men alleen maar een antenne, bedieningselementen en, waarom niet, een display toevoegen.
 
Er zijn goedkope kits verkrijgbaar, zoals de HU-017A RDA5807 Radio Kit, die dit precies doen. Ze nemen de RDA5807, voegen een microcontroller en andere nuttige dingen toe (inclusief een behuizing) en maken er een kleine draagbare FM-radio-ontvanger van.
 
Reverse Project #001 RDA5807 kit modded modded
De verbeterde FM-radiokit.

De HU-017A RDA5807 radiokit

In dit artikel nemen we de HU-017A kit onder de loep, hoe hij werkt en wat men ermee kan doen. Interessanter is echter dat we ook manieren onderzoeken om de kit te verbeteren. Er is ruimte voor verbetering, omdat de kit de RDA5807 niet optimaal benut. Hij kan veel meer dan alleen afstemmen op een zender en het volume regelen. Kunnen we de software veranderen, waarvan we de broncode niet hebben?

Van de oplossingen die hiervoor beschikbaar zijn, kozen we voor het vervangen van de microcontroller en het ombouwen van de radio tot een Arduino-compatibel apparaat. Dankzij de enorme open-source gemeenschap is het schrijven van nieuwe software nu eenvoudig. Onze verbeelding is de enige beperking.

  reverse projects small logo

Reverse Project, een serie gratis projecten van Elektor

Dit artikel is het eerste van een hopelijk lange serie getiteld 'Reverse Project' over het hacken en modden van kits, een nieuw initiatief dat exclusief beschikbaar is voor onze e-zine lezers. Veel plezier!


Vertaling: Willem den Hollander