Over dit artikel

Auto-diagnose-adapter, deel 2

Windows-software voor de OBD-2-interface

Auto-diagnose-adapter, deel 2
De interface voor de OBD2- autodiagnose-bus, die in het afgelopen nummer beschreven werd, levert ASCII-data af aan de seriële poort van een PC. Deze gegevens kunnen weliswaar met een standaard terminal-programma worden ingelezen, maar het interpreteren van de codes is dan niet erg gebruiksvriendelijk te noemen. Een heel stuk comfortabeler is het hier gepresenteerde - gratis - Windows-programma.
In principe is er niets op tegen dat de gegevens die van de OBD-interface komen in ASCII-formaat door een computer ingelezen worden. Het probleem is echter dat niet alleen de boordcomputer, normaal gesproken de stuurelektronica voor de motor dus, maar ook andere eventueel in het voertuig aanwezige apparaten via een bussysteem op commando’s antwoord geven met hexadecimale tekens. Met een terminal-programma zijn zulke antwoorden niet zonder meer leesbaar voor de gebruiker. We hebben dus eigenlijk een programma nodig dat aan de ene kant de invoer van de commando’s makkelijker maakt en aan de andere kant de antwoorden vertaald. Een dergelijk programma zou dan bijvoorbeeld behalve de uitvoer van de foutcodes ook nog een beschrijving in normale tekst moeten geven, zodat het opzoeken in lijsten of handboeken overbodig wordt.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Reacties worden ingeladen...