Over dit artikel

Onweerdetector

Indicator voor zeer hoge spanningen

Onweerdetector
Dat natuurkrachten erg sterk kunnen zijn is allang bekend. Stormen, tsunami’s, tornado’s, vloedgolven en aardbevingen demonstreren dat helaas maar al te vaak op een destructieve manier. Gelukkig komen deze verwoestende natuurverschijnselen hier maar zeer zelden voor. Een natuurverschijnsel waar we hier wel vaker mee te maken hebben, is onweer. Aangezien dit fenomeen veroorzaakt wordt door elektriciteit, is het een interessant gebied voor electronici.
Het idee achter deze schakeling werd eigenlijk geboren tijdens een sportwedstrijd. Het begon te regenen, waardoor veel mensen hun paraplu te voorschijn haalden. In de verte was wat gerommel van onweer te horen en op een gegeven moment gooiden de meeste mensen tegelijkertijd in een schrikbeweging de paraplu op de grond. Een paar seconden later volgde er een blikseminslag. Blijkbaar hadden de paraplu’s als antenne gewerkt en het hoge spanningsveld opgevangen dat bij een blikseminslag hoort. Gelukkig was er geen directe inslag, dus de hoeveelheid energie was zeer beperkt, waardoor ernstige gevolgen uitbleven.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 10 k
R2,R4 = 10 M
R3 = 22 k
R5 = 2k2
R6,R 7= 1 k
Condensatoren:
C1..C4 = 100 n
Halfgeleiders:
D1,D2 = LED rood, low-current
IC1,IC2 = 4093
IC3 = 78L05 (zie tekst)
Diversen:
ANT = antenne: 1 meter draad
K1 = 9-V-batterij met clip
S1 = drukknop 1x maak
Reacties worden ingeladen...