Elektor Team
Over dit artikel

Harddisk-selector

Harddisk-selector
De laatste paar jaren is het aanbod aan besturingssystemen flink toegenomen. Er zijn verschillende gratis(!) besturingssytemen bijgekomen, zoals BeOS, OpenBSD en Linux. Deze systemen zijn ook nog eens in verschillende smaken en kleuren te verkrijgen (lees: versies en distributies). Ook Windows is Windows niet meer, want hiervan bestaan inmiddels diverse uitgaven (Windows 95, 98, ME, NT, XP). De computergebruiker kan dus kiezen uit een ruim assortiment voor wat betreft het te gebruiken besturingssysteem. Een nadeel is dat niet alle hardware (even goed) functioneert onder de verschillende besturingssystemen en wat software betreft is het ook lang niet allemaal compatibel. Met andere woorden: een goede keuze maken is lastig.
Overstappen van het ene besturingssysteem naar het andere - is dat geen linke bedoening? Dat is misschien te veel gezegd, maar het veiligst blijft om twee verschillende besturingssystemen op een PC te installeren, zodat men nog steeds zonder problemen met het 'oude' besturingssysteem kan werken, mocht het nieuwe systeem niet aan de eisen (of smaak) voldoen.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Extra info / Update
Ik heb een vraag in verband met de Harddisk-selector uit de halfgeleidergids van 2003. De hier besproken schakeling wordt gebruikt om twee harde schijven op een PC van plaats te wisselen. Nu is mijn vraag of ik met eventuele aanpassingen de schakeling op de omgekeerde manier kan gebruiken: namelijk twee PC's en één harde schijf, zodat ik door de schakelaar kan bepalen op welke PC de harde schijf aangesloten is?
Loos Manuel
Wat u wilt, is niet gemakkelijk mogelijk met deze schakeling. Iets dergelijks is wel denkbaar, maar vereist toch een heel andere opzet.
Component list
Weerstanden:
R1 = 10 k
R2,R6 = 15 k
R3,R7 = 1 k
R4,R8 = 2k7
R5,R9= 10 k
Condensatoren:
C1 = 100 n
Halfgeleiders:
D1 = low-current-LED geel
D2 = low-current-LED groen
IC1 = 4013
T1,T3 = BC557B
T2,T4 = BC547B
Diversen:
K1...K3 = 40-polige boxheader
K4 = 4-polige SIL-pinheader
S1 = schakelaar 1 x maak
Reacties worden ingeladen...