Elektor Team
Over dit artikel

FM-afstandsbediening-zender

FM-afstandsbediening-zender
Deze supersimpele, uit slechts een encoder-IC en een 434-MHz-module bestaande zender is bedoeld voor het op afstand bedienen van eenvoudige aan/uit-applicaties. De bijbehorende ontvanger wordt elders in dit nummer beschreven en beschikt over een relais dat tijdelijk of permanent omgeschakeld kan worden en voor diverse toepassingen kan worden ingezet (ook lichtnet-applicaties).
Om een eenduidig signaal te kunnen uitzenden is een encoder onontbeerlijk. Hiervoor hebben we een al vaker toegepaste component gekozen, namelijk de HT12E van Holtek. Daar dit een oude bekende is, beperken we de beschrijving tot de vermelding dat de oscillator met R1 rond 3 kHz is ingesteld.
Het hoogfrequent-gedeelte wordt gevormd door een standaard FM-zendermodule van R.F. Solutions, type T5-434-5-20, hetgeen zowel de nabouwzekerheid als de betrouwbaarheid van de schakeling zeer ten goede komt.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 1 M
Condensatoren:
C1,C2 = 100 n keramisch
Halfgeleiders:
IC1 = HT12E Holtek
IC2 = T5-434-5-50 R.F. Solutions (Farnell bestelnr. 352-4371)
Diversen:
S1,S2 = soldeerbruggen
Reacties worden ingeladen...