Elektor Team
Over dit artikel

Klinkende waarheid

Akoestische leugendetector

Klinkende waarheid
Je hebt van die koelbloedige types die met een stalen gezicht kunnen liegen alsof het gedrukt staat. Maar uiteindelijk is het een kwestie van de juiste vragen stellen. Vroeg of laat staat iedereen het zweet in de handen.
Leugendetectors doen het altijd leuk op feestjes. Wie durft het op te nemen tegen de techniek? En natuurlijk: wie klopt de machine! Dat laatste is ook afhankelijk van de situatie - de vragensteller moet het de proefpersoon natuurlijk niet te gemakkelijk maken! Als de spanning toeneemt, zal zelfs de beste leugenaar niet ontkomen aan een subtiele maar onvermijdelijke fysiologische reactie: zweethanden.
Het principe van deze leugendetector maakt dankbaar gebruik van dit verschijnsel. Als de handen van de persoon op de pijnbank vochtiger worden, neemt de elektrische weerstand van de huid af. Deze verandering is relatief eenvoudig te detecteren. We zullen ook zeker niet beweren dat de hier gepresenteerde schakeling wat dat betreft een innovatief hoogstandje is. Het is echter de manier van signalering die dit apparaatje er uit laat springen. Deze schakeling laat namelijk een pieptoon klinken, waarvan de frequentie afhankelijk is van de huidweerstand.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Component list
Weerstanden:
R1,R2 = 27 k
Condensatoren:
C1 = 4n7
Halfgeleiders:
IC1 = NE555
Diversen:
BZ1 = buzzer
2 x printpen
2 x connector voor printpen met lange aansluitdraden (gestripte uiteinden)
6 stukjes (blanke) draad
gaatjesprint met doorgetrokken koperbanen
9 V-batterij met aansluitclip
Reacties worden ingeladen...