Elektor Team
Over dit artikel

Net-indicatie

Net-indicatie
Het is lang niet altijd duidelijk of een stroomverbruikend apparaat aan staat. Bijvoorbeeld de lamp op zolder of in het schuurtje, of een elektrische verwarming op een slecht bereikbare plaats. Het mooiste zou zijn om een LED rechtstreeks in serie met de verbruiker te schakelen, maar helaas, de LED zou u om de oren vliegen...
De simpelste oplossing zou zijn om een (vermogens)weerstand in serie met de belasting te plaatsen en daarop weer een LED met serieweerstand aan te sluiten. Deze oplossing heeft echter belangrijke nadelen, bijvoorbeeld het relatief grote vermogensverlies (al gauw een paar watt). Bovendien moet de weerstandswaarde eigenlijk altijd aan de grootte van de stroom worden aangepast.
Beter is het om twee dioden antiparallel in de leiding op te nemen. Jammer genoeg is dan de spanning te laag om een LED op te laten branden.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Condensatoren:
C1...C4 = 220 µ/6V3
Halfgeleiders:
D1, D2 = 1N5401
D3...D6 = BAT85 (of iedere andere Schottky-diode)
D7 = LED, low current
Diversen:
K1 = 2-polig printkroonsteentje, steek 5 mm
Reacties worden ingeladen...