Elektor Team
Over dit artikel

De ideale controller

Hulp bij het kiezen

De ideale controller
Er zijn een heleboel halfgeleiderfabrikanten die microcontrollers maken. Zo veel verschillende types met even zo veel mogelijkheden maken de keuze voor de ideale microcontroller er echter niet gemakkelijker op.
Helaas kunnen we u geen universeel recept voorschotelen waarmee u de juiste microcontroller voor een specifieke toepassing kunt kiezen. De eigenschappen van verschillende controllers zijn namelijk maar lastig met elkaar te vergelijken. Het beste kunt u uitgaan van de concrete applicatie met de daaruit voortvloeiende eisen. In dit artikel zullen we de belangrijkste opties en criteria aanstippen, zodat de uiteindelijke omvang van de keuzemogelijkheden toch enigszins te beperken is.

Snelheid
De ‘snelheid’ van een microcontroller is niet alleen afhankelijk van de maximale (interne) kloksnelheid. Minstens zo belangrijk is het aantal klokcycli dat nodig is om één instructie uit te voeren en de taal waarin de controller geprogrammeerd wordt. Zo kan een programma in assembler uiteindelijk veel sneller uitpakken dan software die in een hogere programmeertaal geschreven is. Universele controllers zijn (bij dezelfde kloksnelheid) geschikt voor toepassingen tot in het megahertz-bereik (video-applicaties).
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...