Elektor Team
Over dit artikel

Ontwerptips 9-2004

Ontwerptips 9-2004
Line-2-mic voor notebook
Moderne laptops hebben vaak geen lijningang voor audiosignalen, maar alleen nog een microfoon-ingang. We kregen de vraag of er geen simpele oplossing is om een audio-lijnsignaal via die microfoon-ingang aan te sluiten.
Nou, dat is niet zo moeilijk. Omdat de microfooningang meestal een mono-ingang is, moet het stereo-lijnsignaal echter niet alleen worden verzwakt, maar moeten de twee signalen ook worden gesommeerd. Daarvoor is een spanningsdelertje met 3 weerstanden (R3/R4/R5) voldoende.

Ultra laag IC-voetje
Ook als je zelf iets maakt, wil je natuurlijk dat het resultaat er zo goed mogelijk uitziet. Als op tijd rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld afmetingen, dan is vaak met maar weinig inspanning een extra fraai resultaat te behalen.
Natuurlijk gaat het bij afmetingen vaak alleen om ‘zo klein mogelijk’ en is het voldoende om er op te letten dat bijvoorbeeld een print zo min mogelijk ruimte in beslag neemt. Werken met SMD's is dan natuurlijk een voor de hand liggende keuze. Helaas kan dat niet altijd.

Berekenen van spanningsregelaars
Bij het gebruik van instelbare spanningsregelaars moeten voor een bepaalde gewenste uitgangsspanning telkens twee weerstandswaarden worden uitgerekend. Op zich is dit niet zo moeilijk, maar het vinden van een passende weerstand kan toch behoorlijk lastig zijn. Er is gelukkig een trucje waardoor het allemaal een stuk eenvoudiger wordt.
Bij de meeste instelbare spanningsregelaars (bijvoorbeeld LM317, LM337) dient de ingangsspanning 1,2 tot 1,25 V hoger te zijn dan de gewenste uitgangsspanning. Dit komt omdat de spanning op de instel-ingang (ADJ) intern vergeleken wordt met een referentiespanning van deze waarde.
Deze referentiespanning staat altijd over R1. Samen met instelweerstand R2 bepaalt deze de stroom door het ADJ-pootje.

Dubbelzijdige printen uitrichten
Bij het vervaardigen van een dubbelzijdige print is het belangrijk de voor- en achterzijde op de juiste plaats ten opzichte van elkaar te belichten. Als u wel eens zelf dubbelzijdige printen maakt, weet u dat het uitlijnen van de folies ten opzichte van elkaar een lastige bezigheid is.
De hier beschreven werkwijze is vrij gemakkelijk uit te voeren en maakt de kans op fouten een stuk kleiner. Kort samengevat komt de hier beschreven methode er op neer dat de films niet direct op de print worden bevestigd, maar dat er éérst een envelop van wordt gemaakt.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Extra info / Update
Line-2-mic
Naar aanleiding van het artikeltje over het aanpassen van de microfooningang van laptops aan line-signalen (‘Line-2-mic voor notebook’, Elektuur september 2004) wil ik het volgende opmerken: bij de meeste laptops wordt over de aansluiting voor het rechter kanaal (de ring in het midden van de mini-jack-plug, tussen signaal en massa) een voedingsspanning voor condensatormicrofoons aangeboden. Meestal is deze spanning wel kortsluitvast, maar kan het kortsluiten van deze pen wel tot vervorming leiden. Het is dan ook aan te raden een stereo jack-plug te gebruiken, waarvan de beide signaalcontacten met elkaar worden doorverbonden. De gelijkspanning wordt immers gewoon door de condensatoren in de schakeling tegengehouden.
Kai Rütterswörden
Dank voor de tip. Wij willen er echter nog aan toevoegen dat op deze manier het gebruik van een stereo jackplug in een ‘echte’ mono-aansluiting het kortsluiten van de signaal-pen tot gevolg kan hebben (via de ring). Dan hoort u dus helemaal niets meer. Nog beter is het dus om de midden-aansluiting gewoon niet aan te sluiten!
Reacties worden ingeladen...