Elektor Team
Over dit artikel

LED-kerstboom

En nog meer schakelingen voor de Kerst

LED-kerstboom
Deze met LED's uitgeruste mini-kerstboom is zo eenvoudig te bouwen, dat succes vrijwel verzekerd is en de werking ervan is heel betrouwbaar. Het is een ideaal mini- en last-minute-project voor de kerstdagen!
Elektronici hebben tegenover niet-elektronici het voordeel dat het voor hen relatief eenvoudig is om dagelijkse, maar ook feestelijke zaken een persoonlijk tintje te geven. De hier beschreven mini-kerstboom is daar een goed voorbeeld van. Dit knipperende kerstsieraad is in deze vorm nergens kant en klaar te koop en kan alleen zelf worden gebouwd. Om dit aardige object ook binnen het bereik te brengen van minder ervaren hobby-elektronici is door Elektuur een bouwpakket samengesteld met de print, de onderdelen en zelfs een batterij.
Maar voor degene die toch liever iets anders zoekt en bereid is om wat meer tijd en onderdelen aan een kerstversiering te besteden, heeft de redactie een aantal leuke schakelingen van voorgaande jaren geselecteerd die in de kersttijd gratis van onze website kunnen worden gedownload.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Component list

Weerstanden:
R1 = 10 k (zwart-bruin-oranje)
R2 = 100 k (zwart-bruin-geel)
Condensator:
C1 = 1 n
Halfgeleiders:
IC1 = 74HC4060
D1...D12 = low-current LED (alle kleuren behalve wit zijn mogelijk)
Diversen:
Voetje voor IC1 (16-polig DIL) 
Aansluitclip voor 9-V-blokbatterij

Print 010019-1

Reacties worden ingeladen...