Elektor Team
Over dit artikel

Slaafflits

-

Slaafflits
Betaalbare digitale camera’s en analoge compactcamera’s zijn over het algemeen voorzien van een ingebouwde flitser. Het voordeel is dat deze flitser altijd beschikbaar is, maar het nadeel is dat de prestaties van zulke flitsertjes vaak te wensen overlaten. Ze zijn vaak niet krachtiger dan richtgetal 5…10. Dat is voldoende voor een afstand van 2…3 meter, in het beste geval misschien net 4 meter. Alles buiten dat bereik blijft in duisternis gehuld. Een verjaardagsfeestje in een kamer van 20 m2 fotograferen gaat met zo’n flitser al niet lukken. Helaas beschikken zulke kleine camera’s meestal ook niet over een aansluiting voor een externe flitser.
Ook voor het maken van speciale opnamen met meer professionele camera’s zou een extra flitser erg nuttig kunnen zijn, bijvoorbeeld bij indirect flitsen. Er zijn dus veel situaties waarin een slaafflitser nuttig werk zou kunnen doen. Dankzij deze schakeling hoeven we geen speciale slaafflitser aan te schaffen, maar is elk flitsapparaat om te bouwen tot een slaafflitser. Een sensor pikt het licht van de flitser in de camera op en de schakeling zorgt ervoor dat ook de tweede flitser ontstoken wordt.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R3 = 100 k
R2 = 100
R4,R5 = 220 k
R6 = 1 k
Condensatoren:
C1,C3 = 10 µ/16 V radiaal
C2,C4 = 100 n
C5 = 47n
Halfgeleiders:
D1 = TLRH180P (Farnell bestelnr. 352-5451)
D2,D3 = BAT85
IC1 = 4538P
IC2 = MOC3020
T1 = BC547B
Diversen:
Bt1 = 2 x 1,5 V batterij (LR44) met batterijhouder voor printmontage
S1 = schuifschakelaar met drie standen
Kabel of adapter voor aansluiting van flitser
Reacties worden ingeladen...