De ESP32-microcontroller van de in Shanghai gevestigde fabrikant Espressif is zeer populair bij makers en elektronica-hobbyisten, maar ook in de industrie. Dat is niet verrassend, want deze grote broer van de eveneens populaire ESP8266 is goedkoop maar krachtig met ingebouwde WiFi en Bluetooth en nog veel meer, terwijl hij maar een paar euro kost. Laten we die ESP32 maar eens goed bekijken.

Aan de slag met de ESP32-Microcontroller

Het eerste dat ervaren gebruikers zullen noemen, zijn de draadloze mogelijkheden van de ESP32, maar hij heeft nog veel meer te bieden. Hij heeft veel interfaces, zoals SPI, I²C en UART, maar ook CAN, dat ook wel TWAI (Two-Wire Automotive Interface) wordt genoemd. Hij biedt ondersteuning voor LED- en motorbesturing, PWM, I²S voor audio, analoge in- en uitgangen, infrarood afstandsbediening, timers en tellers, Ethernet, SDIO voor geheugenkaarten, ondersteuning voor aanraaksensoren en heeft zelfs een ingebouwde magnetische veldsensor die werkt met het Hall-effect.

In de volgende video die op Elektor.TV is geplaatst (“How to Get Started with the EPS32”), leert u hoe u met de ESP32-microcontroller aan de slag kunt. Er worden vier mogelijkheden gepresenteerd:
 
  • MicroPython
  • AT-Commando's
  • Arduino-IDE
  • ESP-IDF
 

Meer informatie over de ESP32

Wilt u nog meer te weten komen over de gebruiksmogelijkheden van de ESP32-microcontroller? Dat kan! Hier nog een greep uit de beschikbare informatiebronnen.
 
  • Elektor verkoopt Dogan Ibrahims diepgaande boek “The complete ESP32 Projects Guide”, dat boordevol leuke en informatieve projecten staat. “Naast alle functies van de ESP8266 biedt de ESP32 bluetooth-communicatiemogelijkheden, een groter SRAM-datageheugen, meer GPIO’s, meer interfaces, een aanraaksensor, een temperatuursensor, een hogere CPU-snelheid, CAN-bus-connectiviteit, ADC-converters met een hogere resolutie, DAC’s en beveiligingsfuncties”, schrijft Ibrahim.
 
Smart kitt the ESP32 microcontroller
 
  • De “Elektor ESP32 Smart Kit Bundle” bevat dit boek plus een kit met onderdelen, waaronder een ESP32-module. Een heel goed pakket om mee te beginnen.


Vertaling: Evelien Snel