ESP8266 Web Server for Neopixel LED strips – Click to enlargeNeoPixel LED’s zijn goedkope, gemakkelijk te gebruiken RGB LED’s, die digitaal zijn te adresseren. Voorbeeldcode, bibliotheken en ondersteunende documentatie is overal gemakkelijk te vinden. In het september/oktober-nummer van ElektorLabs Magazine is een uitgebreide beschrijving te lezen van een ESP8266-Webserver voor NeoPixel LED-strips.

Bestuur strips van zoveel LED’s als u wilt…

Met dit originele Elektor LABS project kunt u de lichteffecten van een WS2812 RGB NeoPixel LED-strip volledig besturen via WiFi. Een ESP-01-module, gebaseerd op de ESP8266, regelt alle communicatie door een WiFi-accesspoint op te zetten.
Om een commando te versturen van een smartphone of tablet, logt u gewoon in met uw mobiele apparaat en kiest u de gewenste lichteffecten. Er zijn verschillende lichtniveaus beschikbaar. De goed van commentaar voorziene sketch biedt de mogelijkheid om ervan te leren en zelf aanpassingen te doen.
Deze video laat zien hoe dat in zijn werk gaat:
 

Dat is nog eens power!

LED-strips op een aantrekkelijke manier laten oplichten is niet alleen een kwestie van een mooi programma, er is ook voldoende vermogen voor nodig. Een voeding van 5 V / 2 A is genoeg voor ongeveer 30 LED’s (dus een strip van één meter). WS2812 CMS-LED’s (60 mA) zijn wijd en zijd verkrijgbaar als bedrade componenten.
Als u een langere strip aansluit, stuur dan niet alle LED’s tegelijk voor 100% aan.
Voor strips langer dan 2 m, is een krachtiger voeding nodig (maximaal 4 A).
Hoewel er enkele SMD-componenten zijn toegepast, is de bedrading van de print eenvoudig. Voor de behuizing hebben we een mooi Hammond-kastje gebruikt.
Zowel de print als de ESP module zijn verkrijgbaar in onze webshop (zie de onderstaande links).

Software

De Arduino-sketch voor dit project maakt gebruik van (onder meer) de WS2812FX-library, die 44 selecteerbare lichteffecten bevat om te draaien op de LED-strip.