Bij stand-by vermogen denken we al gauw aan een TV of blu-ray speler die in stand-by modus staat. Maar eigenlijk gaat het om alles waar we ook een afstandsbediening bij hebben, en die afstandsbediening is echter steeds vaker een telefoon of tablet. De tijd dat we met een echte schakelaar onze verlichting en apparatuur ‘aan’ en ‘uit’ zetten behoort bijna tot het verleden. Zeker als we ons gaan realiseren welke gevolgen het Internet of Things (IoT) zal hebben. Nu al zien we dat de fysieke powerschakelaar in veel gevallen letterlijk naar achteren verdwijnt. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat in de nabije toekomst die fysieke schakelaar meer en meer terrein gaat verliezen. We moeten er ons dan ook van bewust zijn dat ‘uit’ tegenwoordig heel vaak neerkomt op ‘een beetje aan’. De functie ‘stand-by’ of ‘sleep mode’ wordt gezien als het nieuwe ‘uit’, maar echt ‘uit’ lijkt al nauwelijks meer te bestaan.

Gevolgen van energieconsumptie

Het is zeker dat er de komende decennia een enorme toename te zien zal zijn van ‘slimme’ apparaten, aangesloten op het elektriciteitsnet. Een recente studie van het International Energy Agency (IEA) voorspelt dat er al in 2020 zo’n 50 miljard ‘dingen’ zijn aangesloten op het IoT en dat de gevolgen van de te verwachten energieconsumptie tot nu toe worden onderschat. De impact op het totale wereldwijde energieverbruik van het toenemende ‘standby vermogen’ en de daaraan gerelateerde modi zal dan ook zeker gevolgen hebben voor de noodzaak van het correct testen en meten van deze relatief lage vermogens. Dit zal al plaats moeten vinden bij de ontwikkeling van de desbetreffende slimme producten of in de daarvoor geaccrediteerde testhuizen.

Stand-by meting

TTMS heeft een stand-by meting gedaan, uitgevoerd op een 9 watt ledlamp via het Zigbee-protocol. waarbij gebruik is gemaakt van een Newtons4th PPA5530 power analyzer. Geïnteresseerd of stand-by vermogen de grootste energieverslinder is? Bekijk dan deze application note en lees ons artikel ‘Uit’ is een beetje aan.

Als u meer informatie wenst over de N4L 5500 serie power analyzers, dan verwijzen wij u graag naar de productpagina’s van de PPA5500 en PPA5500-TE