De Amerikaan Richard Haberkern werkt al enkele jaren aan een kleine luidspreker die een sterk gerichte geluidsbundel kan produceren en op die wijze virtuele geluidsbronnen in een ruimte kan creëren. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om ook op enige afstand van je telefoon of MP3-speler naar je persoonlijke muziek te luisteren zonder anderen te storen. Om dat mogelijk te maken bevat het luidsprekersysteem een array van 39 ultrasone transducers die de audiosignalen moduleren op een ultrasone frequentie, waarna dit geluid in een bepaalde richting wordt gestuurd.



Het systeempje met de naam "Soundlazer" verkeert momenteel nog in een preproductiefase. De ontwerper van de luidspreker probeert momenteel via het Kickstarter-platform voldoende geld van liefhebbers en sponsoren bij elkaar te krijgen om een echte productieserie te starten. Voor een bijdrage van $175,00 ontvangt men een Soundlazer-kit die bestaat uit een compleet opgebouwde print, een voeding en een audiokabel. Voor $275,00 krijgt men het apparaat in een fraaie aluminium behuizing.

De gebruikte technologie met een array van ultrasoon-transducers is in maart 2011 ook in Elektor beschreven, samen met een compleet uitgewerkte schakeling. Daarbij is weliswaar geen DSP toegepast zoals in de schakeling van Haberkern, maar het principe en de opzet met de transducers zijn vergelijkbaar.

Zie: www.elektormagazine.nl/100442