Jan Buiting

Sensor geoptimaliseerd voor de heilzame werking van blauw licht

10 februari 2018, 09:34
Afbeelding: ams
Afbeelding: ams
De nieuwe AS7264N van sensorspecialist ams is een tri-stimulus-sensor die kleurmetingen kan doen die sterk overeenkomen met de responsie van het menselijk oog op het zichtbare lichtspectrum. De sensor meet ook nauwkeurig het blauwe licht, dat volgens onderzoekers belangrijke gezondheidseffecten kan hebben zoals het verstoren of versterken van het dag-nachtritme, versnelde veroudering van de ogen en belasting van de ogen.
De AS7264N is gebaseerd op het AS72xx-productplatform dat licht- en kleursensoren omvat van nabij-UV tot nabij-IR voor spectrale en verlichtingstoepassingen.

De kleurselectiviteit van de sensor werkt met silicium interferentiefilters op de chip. Dit werkt in dit geval volgens het XYZ-standaardwaarnemersmodel zoals gespecificeerd in de CIE1931-standaard, met toevoeging van twee blauwwaardes en nabij-infrarood.

De filters zouden een “minimale” drift hebben ten gevolge van tijd en temperatuur, zodat kalibratie van producten niet nodig is. Programmeerbare LED-drivers op de chip maken direct besturen van gesynchroniseerde elektronische sluiters mogelijk. De output gaat via een I²C bus.

De AS7264NAS7264N zit in een (LGA)-behuizing (Land Grid Array) van 4,5 x 4,7 x 2,5 mm met een opening erin en is bedoeld voor luminaires en sensor-toepassingen. De sensor is bedoeld voor gebruik in slimme gebouwen en stelt fabrikanten in staat om in real-time de kleur te meten en te volgen en te reageren op de blootstelling van de eindgebruikers aan blauwe lichtgolflengtes.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items