Nederland stapt de laatste jaren massaal over op LED-verlichting. Een probleem waar niet iedereen rekening mee houdt, is dat lang niet alle LED-dimmers goed functioneren met de verschillende soorten LED-lampen. De nieuwe slimme dimmer van Tradim lost de problemen van slecht dimmende LED-lampen - zoals het flikkeren - grotendeels op.

 

Veel fabrikanten hebben de laatste jaren nieuwe LED-verlichting op de markt gebracht. Daaronder bevinden zich ook veel dimbare typen, maar door gebrek aan een standaard werken veel (LED) dimmers niet goed met de LED-lamp die er op aangesloten wordt. Volgens een recent onderzoek van een grote dhz-keten wordt maar liefst 25 procent van de led-dimmers teruggebracht naar de winkel, vervelend en lastig voor zowel klant als winkelier. Bekende klachten zijn flikkerende lampen, een klein dimbereik of brommende dimmers. Daarbij daalt de levensverwachting van een duurzame LED-lamp snel als de dimmer technisch niet goed samenwerkt met de lamp.

 

Tradim heeft nu een slimme dimmer ontwikkeld die is voorzien van acht verschillende dimprofielen. Met één druk op de knop wordt een volgend profiel geactiveerd. Binnen de profielen zit in bijna negentig procent van de gevallen een profiel dat wel aansluit op de aangesloten LED-lamp. Tradim presenteert de slimme dimmer op de beurs Elektrotechniek 2013, die van 30 september tot en met 4 oktober wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.