Universele meetversterker/verzwakker

3 juli 2012, 12:59
Universele meetversterker/verzwakker
Universele meetversterker/verzwakker
Een computer is heel geschikt voor het verrichten van (audio)metingen, dankzij de (meestal) ingebouwde geluidskaart. Helaas is de audio-ingang bij laptops vaak zo gevoelig dat het niet mogelijk is om daarmee wat grotere wisselspanningen te meten. Een kleine versterker/verzwakkerschakeling is dan een handig hulpmiddel

Als je zelf audio-apparatuur bouwt of repareert, heb je niet altijd een oscilloscoop nodig. De gelijkstroom/spanning kun je meten met een multimeter. Als je een goede hebt die ook (kleine) wis- selspanningen kan meten, kom je een heel eind.
Maar om ook makkelijk de frequentiekarakteristiek en de vervorming te meten is de soundcard van de computer gecombineerd met meet-software erg handig. Een laptop of notebook kan bovendien zonder lichtnet-aansluiting werken en daarmee voorkom je aardlussen en brom bij het meten.

Maar een laptop heeft meestal alleen maar een overgevoelige (microfoon) ingang, zodat je allerlei spanningsdelers moet construeren om grotere signalen te kunnen meten. Speciaal voor dit soort toepassingen is deze meetversterker ontworpen, die een instelbare ingangsverzwakker heeft en een ingangsweerstand van 1 MΩ, zodat standaard scoop-probes met ingebouwde verzwakker kunnen worden aangesloten voor grotere wisselspanningen.

Eerst wordt het ingangssignaal verzwakt en dan versterkt om de juiste overdracht te krijgen. De ingang is DC- gekoppeld. Het ingangssignaal wordt minimaal 10x verzwakt; met de logaritmische potmeters P1 en P2 kan het signaal nog verder worden verkleind. C1 en C2 zorgen voor de DC-ontkoppe- ling na de ingangsverzwakkers om een irritant hoge tijdconstante met hoog-ohmige probes te vermijden. Daarna volgt een versterkertrap (opgebouwd rond IC1.A en IC1.B). Met de instel- potmeters P3 en P4 kan de versterking van deze trap ingesteld worden tussen 1x en 100x. Let daarbij op het GBP (Gain Bandwidth Product) van de gebruikte opamp. De auteur heeft eerst een LM258 en een TS912 geprobeerd, die een GBP van ca. 1 MHz (typical) zouden hebben. In de praktijk werd echter een bandbreedte van 15 kHz bij een versterking van 30x bij 9 V voedingsspanning gemeten, wat dus een GBP van 450 kHz oplevert, maar dat is met de meet-software te compenseren. Optimaal is een TS922 (GBP van 4 MHz), deze haalt nog de volledige audio-bandbreedte bij een versterking van 100x. Dit type is ook toegepast in het prototype dat in het Elektor-lab is opgebouwd.

Click hier om het hele artikel -gratis- te downloaden!
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items