Rolf Gerstendorf en Sunil Malekar


Deze schakeling is een dynamische feed-forward- compressor. In tegenstelling tot een feedback-systeem werkt deze niet met een terugkoppeling van de sterkte van het uitgangssignaal naar de ingang. In plaats van een regelkring gebruikt deze schakeling een parallelle besturing. Hoewel dit een heel simpele oplossing is, blijkt ze heel effectief te zijn. Bij een dynamiek van ongeveer 50 dB in het ingangssignaal blijft de dynamiek van het uitgangssignaal beperkt tot ±3 dB. Diode als regelaar De schakeling in figuur 1 is even simpel als effectief: Er zit in de schakeling van deze eenvoudige dynamiekcompressor maar één actieve component in de signaalweg: transistor T1.
 
Ook elke twee weken een Elektor.POST artikel in de mailbox?
Schrijf u gratis in voor de nieuwsbrief!


Normaal gesproken gaat het audiosignaal op ingang K1 onaangetast via C1, R1, D1, C2 en R2 door naar uitgang K2. Maar het audiosignaal, dat een niveau van 100 mVtt tot 10 Vtt mag hebben, gaat ook naar gelijkrichter/ detector D3/D4 en daar wordt er een stuurspanning voor T1 van gemaakt. Hoe groter de spanning van het audiosignaal aan de ingang, hoe meer T1 in geleiding wordt gestuurd en hoe meer stroom er loopt van de emitter naar diode D1. Deze diode geleidt dan steeds meer en sluit het audiosignaal, dat via R1 naar dit knooppunt gaat, steeds meer kort naar massa. Zo wordt de dynamiek op een heel eenvoudige manier verminderd. De uitgangsspanning is ongeveer 20...50 mVtt.

Verder lezen? Download het volledige artikel gratis als .PDF bestand onder het kopje 'Bijlages' hieronder. Veel succes met het project!