In our most recent episode of Elektor Engineering Insights, host Stuart Cording, the Electronics Reporter, spoke with two rapid prototyping experts: Evan Skelsey from the PCB printing business Voltera and Stephen Hawes, maker of Opulo's LumenPnP. Both offered insights into the role that rapid prototyping plays in the development of innovative electronic systems.

In onze recentste aflevering van Elektor Engineering Insights sprak gastheer Stuart Cording, de Electronics Reporter, met twee experten op het gebied van rapid prototyping: Evan Skelsey van het printbedrijf Voltera en Stephen Hawes, maker van Opulo's LumenPnP. Beiden gaven inzicht in de rol die rapid prototyping speelt in de ontwikkeling van innovatieve elektronische systemen.

Geleidende inkten voor rekbare schakelingen

Flexibele en rekbare elektronica wordt al tientallen jaren gebruikt, zoals membraantoetsenbordschakelaars en wearables. Het maken van elektronica op dergelijke substraten is echter altijd smerig en moeizaam geweest, waarbij voornamelijk gebruik werd gemaakt van zeefdruktechnieken. Evan Skelsey beschrijft hoe de nieuwste PCB-printer van Voltera, NOVA, de betrouwbare constructie van rekbare en flexibele schakelingen mogelijk maakt. De zekere substraatbevestiging, de vacuümplaat en de kalibratie van de inktdosering maken het de gebruikers mogelijk efficiënt te werken met verschillende geleidende inkten.

De discussies gingen ook over de selectie van materialen en inkten voor specifieke toepassingen, zoals zilverinkten voor flexibele circuits en inkten op basis van koper voor rekbare schakelingen. Er werd ook advies gegeven over de opslag en behandeling van inkten. Evan benadrukte dat de gebruiksvriendelijke software van NOVA, gebruikers in staat stelt om Gerber-bestanden te importeren, het printpatroon op het substraat te positioneren en de machine te kalibreren voor verschillende materiaalcombinaties. Daarnaast benadrukte hij het materiaalagnostische ontwerp van de printer.
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Elektor Engineering Insights!

Kleinschalige tot middelgrote productie mogelijk maken

Het pijnpunt van Stephen Hawe ontstond bij het uitvoeren van een kleinschalige bestelling voor een elektronicaproduct. Hoewel de productie van een honderdtal prints eenvoudig leek, duurde het in werkelijkheid vele weekenden en meerdere maanden, ondanks het kleine aantal componenten en de eenvoud. Dit dreef hem ertoe om de LumenPnP te ontwikkelen en de rol ervan in kleinschalige tot middelgrote productie te onderzoeken. Sinds 2022 is de open-source LumenPnP te koop, met toepassingen variërend van het bouwen van kleine prototypes tot het faciliteren van interne productieruns voor grotere bedrijven.


Stephen wees op de waarde van het open-source model van hun product en benadrukte de samenwerkende gemeenschap die helpt om de LumenPnP voortdurend te verfijnen en te verbeteren. Hoewel ze zich in eerste instantie richtten op het helpen van mensen met kleinschalige productie, hebben ze ontdekt dat klanten de machine voor verschillende doeleinden gebruiken, waaronder prototyping, productie op maat en meer.

Geïnteresseerden in de volledige aflevering en meer informatie kunnen terecht op Elektor TV - Industry or watch below:
 

 


 
Visuals New Bytes-Banner 1080.png

Hé - ik heb een geweldig verhaal...

Geweldig! We horen het graag. Neem gerust contact met ons op om te horen hoe je je nieuws met ons kunt delen. We proberen het ergens in te passen, of het nu gaat om een productlancering, nieuwe technologie, doorbraak of evenement. Neem contact op met Stuart Cording via email, of op Twitter, of LinkedIn.