Het is alweer een aantal maanden geleden dat de Raspberry Pi 5 op de markt kwam. Eben Upton bespreekt met ons de belangrijkste aspecten van de ontwikkeling en impact van de Raspberry Pi 5. Hij gaat ook in op de rekenervaring van het nieuwste model, de evolutie van programmeertaal, AI in Raspberry Pi-producten, de vooruitzichten voor de RP2040 microcontroller en nog veel meer.

Eben Upton interview RPi 5

J.F. Simon, Elektor: De Raspberry Pi 5 is nu een paar maanden op de markt. Hoe loopt de verkoop?

Eben Upton: Heel goed. We naderen de uitlevering van het eerste miljoen. Dat gaat iets langzamer dan de Raspberry Pi 4, en de productie was tot voor kort beperkt. Gelukwensen voor het team van Sony voor het halen van een productietempo van 90.000 units per week. [Noot van de redactie: Het Sony UK Technology Centre in Pencoed, Wales, produceert Raspberry Pi-boards.] We hoeven daar niet voor altijd te blijven, maar het geeft ons de kans om de vraag in te halen en een kleine voorraad aan te leggen.

JF: Heb je spannende projecten gezien die gemaakt zijn met de Raspberry Pi 5 en die moeilijker te maken zouden zijn geweest met eerdere versies, waardoor je bijzonder trots was de 5 te hebben uitgebracht?

Eben: Ik denk dat het meest opwindende aspect van de Raspberry Pi 5 voor mij is dat we eindelijk de ‘compromisloze’ desktop PC-ervaring hebben geproduceerd die we nastreefden sinds de lancering van de allereerste Raspberry Pi in 2012. Je ziet mensen (inclusief mijn dochter) de Raspberry Pi 5 gebruiken als hun ‘dagelijks gereedschap’ zonder zich er ooit door geremd te voelen.

De toevoeging van een single-lane PCIe ‘gebruikerspoort’ opent ook nieuwe mogelijkheden voor experimenten. We kijken met interesse toe hoe Jeff Geerling zijn gigantische verzameling grafische kaarten voor PC’s aan de praat probeert te krijgen met Raspberry Pi 5.

JF: Heb je interessante of grappige anekdotes over gebeurtenissen tijdens de ontwikkeling van de Raspberry Pi 5 en die je misschien kunt delen nu hij op de markt is?

Eben: Wat mensen niet beseffen bij de Raspberry Pi 5 is hoe lang de ontwikkeling ervan heeft geduurd. De eerste leden van het ASIC-team begonnen in de zomer van 2015 te werken aan de RP1, toen nog Project X genoemd. [Noot van de redactie: De RP1 is een eigen southbridge, een intern ontwerp van Raspberry Pi, die het grootste deel van de I/O-mogelijkheden voor de Raspberry Pi 5 verzorgt]. Dat is dus een programma van acht jaar, begonnen bij een bedrijf dat toen nog geen drie jaar oud was! Een van de leuke dingen van het werken bij Raspberry Pi is dat we deze lange-termijn-plannen kunnen maken en zien hoe ze zich uitbetalen.

JF: Zo omstreeks 2010, toen jullie werkten aan de eerste Raspberry Pi, was een van de belangrijkste doelen om de informatica-studie, om mensen hun handen uit de mouwen te steken en te laten programmeren en te begrijpen hoe het werkt. Nu zijn er tools zoals ChatGPT die code voor je kunnen genereren, wat meestal werkt als het een paar duwtjes in de goede richting krijgt. Denk je dat dit soort tools mensen in intellectueel opzich lui maakt? Wat vind je van deze tools?

Eben: Ik weet niet zeker of ik het ermee eens ben dat ChatGPT momenteel code van productiekwaliteit kan genereren, zelfs met ‘een beetje begeleiding’. Maar in ieder geval denk ik niet dat deze tools mensen lui of werkloos maken: we hebben immers tools ontworpen (assemblers, compilers, hogere programmeertalen) die de productiviteit hebben verhoogd sinds het begin van het computertijdperk in de jaren ’40 van de vorige eeuw, en ze hebben meestal het effect dat de vraag naar computerprogrammeurs toeneemt (zie Jevon’s Paradox)! Wanneer je ChatGPT voorzichtig vraagt om wat Python voor je te schrijven, is dat ‘computer programmeren’: het is gewoon programmeren in een andere – en helaas minder precieze – taal.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Raspberry Pi 5!

JF: In de jaren ’80 van de vorige eeuw hebben veel jonge liefhebbers hun tanden gezet in het programmeren met BASIC op systemen zoals de BBC Micro. Vandaag de dag wordt Python door Raspberry Pi aanbevolen als taal voor beginners. Hoe denk je dat deze verschuiving in beginnerstalen de leerervaring en aanpak voor jonge programmeurs vandaag de dag beïnvloedt?

Eben: Ik denk dat het erg motiverend is voor jonge programmeurs om een taal ter beschikking te hebben die de lage instapdrempel van BASIC combineert met het hoge plafond van een ‘echte’ programmeertaal. Wanneer je iemand vraagt om te veranderen, van computer of van taal, is er altijd een kans dat ze gewoon ‘nee’ zeggen en stoppen. Het is dus heel waardevol om studenten Python te laten gebruiken, wat een zeer beginnersvriendelijke taal is, en ze te vertellen dat ze ‘hello world’ schrijven in dezelfde taal die professionele engineerd gebruiken om hoogwaardige industriële software te bouwen.

JF: Je hebt in het verleden gezegd dat het moeilijk was om hardware-gebaseerde AI te integreren in een Raspberry-product, omdat het duur is en omdat het gebruikers zou belasten die het niet nodig hebben ten gunste van een klein percentage mensen die het misschien wel gebruiken. Hoe dan ook, AI heeft vaak krachtige GPU’s nodig om interessante dingen te laten gebeuren, wat niet praktisch is op een Raspberry Pi. Kun je je gedachten delen over AI en hoe AI en Raspberry Pi-producten goed kunnen samenwerken?

Eben: Als je mijn suggestie accepteert dat we goed werk willen leveren voor AI-taken, maar niet-AI-gerichte gebruikers niet willen belasten met speciale versnellingshardware, denk ik dat er twee natuurlijke gevolgen zijn voor het systeemontwerp: we voegen uiteindelijk veel CPU-prestaties toe, zodat low-to-mid-end inferentietaken op de CPU kunnen worden uitgevoerd (we leveren dit met onze quad-2,4 GHz A76’s op Raspberry Pi 5, en onze dual 133 MHz M0+’s op RP2040 voor TinyML), en snelle interfacing om met versnellers te communiceren voor high-end taken (USB 3 op Raspberry Pi 4 en 5, PCIe op Raspberry Pi 5).

JF: Kort na de lancering van de Raspberry Pi 5 verschenen er veel artikelen in de pers over de verschillen tussen de 4 en de 5. Wat is persoonlijk jouw favoriete nieuwe functie?

Eben: Eerlijk gezegd – de prestaties. Zoals ik al zei, het is de eerste Raspberry Pi die ik inschakel en waarbij ik vergeet dat ik geen oude Intel PC gebruik.

JF: Nu Bloomberg het nieuws naar buiten heeft gebracht over de mogelijke beursgang en de verkoop van Raspberry Pi-aandelen aan investeerders, hebben sommige hobbyisten en makers hun zorgen gedeeld op Reddit, X (vroeger Twitter) enzovoort. Zullen jullie in staat zijn om jullie gemeenschapsgerichte ethos te behouden in het licht van de druk die een beursgenoteerd bedrijf met zich meebrengt?

Eben: We staan nog aan het begin van ons onderzoek naar een mogelijke beursgang, maar ik weet zeker dat we dat zouden kunnen. Je moet niet vergeten dat we al sterk gestimuleerd worden om uitstekende en kosteneffectieve producten te maken (omdat we nerds zijn en die producten willen maken die we zelf zouden willen kopen) en om geld te verdienen (omdat de winst van Trading de Foundation financiert, wat ons na aan het hart ligt). Onze drijfveren zouden dus niet veranderen na een beursgang en ik zie niet in waarom ons gedrag dat wel zou doen. Maar dat moet allemaal in de praktijk blijken. Kom over vijf jaar terug om te zien hoe het gaat.

Raspberry Pi Pico with ther RP2040
The RP2024 on the Raspberry Pi Pico.

JF: Ander onderwerp. De RP2040 is nu drie jaar oud. Zijn er plannen om het assortiment microcontrollers binnenkort uit te breiden met andere producten?

Eben: We denken te weten wat mensen zo leuk vinden aan de RP2040: de relatief hoge integer-prestaties, het grote geheugen en de flexibele I/O. En we begrijpen waar de tekortkomingen zitten: relatief hoge stand-by stroom, gebrek aan floating-point- en DSP-ondersteuning, en het ontbreken van een beveiligingsmodel of niet-vluchtige opslag op de chip. Er is dus een duidelijke specificatie voor een opvolger en we zullen heel zorgvuldig bekijken hoe we die kunnen leveren.

JF: Komt er na het succes van de Raspberry Pi 400 een Raspberry Pi 500 gebaseerd op de Raspberry Pi 5-hardware?

Eben: We hebben nog niets aan te kondigen, maar Raspberry Pi 400 is een groot succes voor ons geweest, en we zouden graag de prestaties van Raspberry Pi 5 naar die vormfactor brengen.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over DIY electronics!

JF: Ik hoorde dat er officiële Raspberry Pi-winkels zijn in Cambridge en Leeds. Dat is geweldig! Kun je ons meer vertellen over hoe ze het doen en wie de belangrijkste klanten zijn? Ik weet zeker dat deze winkels geweldig zijn om nieuwe klanten te werven, maar zie je ook mensen binnenlopen die grotere hoeveelheden producten kopen voor hun professionele behoeften? Heb je plannen om meer van deze ‘echte’ winkels te openen?

Eben: De winkel in Cambridge was in 2023 goed winstgevend en onze kortstondige pop-upwinkels doen ook erg goede zaken. Leeds is op dit moment verliesgevend, maar we weten dat het tijd kost om een klantenbestand op te bouwen en we kunnen het ons veroorloven om geduldig te zijn. Ik denk niet dat we winkels gaan openen op dezelfde schaal als Apple doet, maar er zou een zeer geleidelijke uitbreiding kunnen komen, waarbij een nieuwe winkel wordt geopend wanneer de vorige winstgevend wordt. Voorlopig waarschijnlijk in het Verenigd Koninkrijk, maar wie weet op de langere termijn?

JF: Hartelijk dank voor de tijd en voor dit vraaggesprek. Ik weet zeker dat onze lezers het erg interessant zullen vinden. We wensen je veel succes bij Raspberry Pi voor 2024 en daarna.

Eben: Dank je wel!


Dit interview (240145-03) met Eben Upton verschijnt in ElektorMag mei/juni 2024. Bekijk hieronder een ander interview met Eben Upon.